Pe un picior de plai, pe o gură de rai. Un arbore pentru Moldova

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — La iniţiativa Ministerului Mediului şi fiind adoptată de Guvern, Ziua înverzirii Plaiului a fost marcată azi, 29 octombrie, transferată din primăvară, pentru ultima sâmbătă din octombrie.

Anul acesta Fondul Naţional Ecologic a cheltuit peste un milion de lei pentru procurarea puieţilor, dar din cauza temperaturilor ridicate din această primăvară, doar 5 la sută dintre aceştia au prins rădăcini.

În această toamnă, se preconizează plantarea a aproximativ 250 de mii de puieţi de arbori şi arbuşti. Agenţia de Stat "Moldsilva" va transplanta arborii în păduri pe o suprafaţă de peste 530 de hectare.

Mai mult, instituţia are sarcina de a extinde teritoriul pădurilor pe 340 de acri.

În atribuţia Ministerului Transporturilor intră plantarea a 8,5 mii de arbori de-a lungul autostrăzilor, iar amenajarea zonelor verzi este sarcina autorităţilor locale.

De Ziua Naţională a Înverzirii Plaiului pe întreg teritoriul ţării vor fi organizate acţiuni masive de împădurire.

Aceste acţiuni sunt foarte binevenite şi aşteptate să dea rezultate.

Dar cum a precizat Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în PR şi Comunicare, Domnul Valentin Balan, „seceta vine din sufletele noastre”, la fel şi aceste spaţii de înverzire, aceste zile marcate în calendarul ecologic, vin să sensibilizeze populaţia şi atitudinea acestora faţă de spaţiile verzi.

Este foarte mult criticată poziţia tinerilor, neînţelegând de ce unii ştiu a respecta natura, iar alţii nici nu ştiu la ce folosesc coşurile de gunoi de pe străzi.

Să fie aceasta o extremă de răspuns la atitudinea pe care au luat-o politicienii noştri, chiar şi în această zi?

Aceştia n-au mers să planteze copaci împreună, ca o echipă, ci fiecare în parte, şi încă nemulţumiţi de caracterul politic, pe care ei l-au atribuit acestei zile.

Astfel Mihai Ghimpu s-a arătat profund indignat că a trebuit să planteze stejari.

Referitor la implicarea politicienilor în această acţiune, Domnul Balan a remarcat că, ei sunt cei ce trebuie să fie cei mai conştienţi de câţi copaci s-au tăiat în perioada electorală şi ar trebui să planteze măcar a suta parte.

Ştim cu toţii că o familie este unită, frumoasă atunci când sunt prezente tradiţiile în ea, sunt prezente acele sărbători care îi fac pe toţi membrii să se ajute şi să facă ceva îmbucurător pentru ceilalţi.

La fel şi într-o ţărişoară mică ca a noastră. Să sperăm că aşa evenimente şi zile marcante îi vor uni pe toţi în numele unui viitor măreţ şi curat.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.