Pe câmp minat! Valeriu Streleţ merge la Comrat la marcarea aşa-zisei „republici găgăuze”

Premierul Valeriu Streleţ va merge pe 19 august la Comrat, unde va participa la un eveniment controversat – proclamarea republicii separatiste Găgăuză.

„Voi merge la un eveniment un pic contradictoriu. Pe 19 august este un soi de celebrare a primei proclamări a statalităţii găgăuze. Le-am promis că voi fi, indiferent de faptul că până acum peroanele oficiale au evitat să participe la astfel de eveniment”, a declarat Valeriu Streleţ în cadrul unei emisiuni TV de la Unimedia.

Premierul a precizat că va încerca să demonstreze prin discursul său că nu doar că nu susţine acest eveniment, „ci că acesta este o iluzie şi că este o cale falsă”.

„Eu voi demonstra prin discursul meu că nu doar că nu susţin, ci că aceasta este o iluzie, este o cale falsă şi că cetăţenii noştri găgăuzi trebuie să se simtă confortabil ca parte a naţiunii civice a Republici Moldova”, a spus Valeriu Streleţ.

La aceeaşi temă, premierul a recunoscut că „are o relaţie omenească bună cu başcanul Irina Vlah”. În opinia sa, Irina Vlah are o abordare rezonabilă, corectă se axează pe proiecte concrete pentru fiecare localitate, cum ar fi, aprovizionare cu apă, canalizare, gestionarea deşeurilor, investiţii in infrastructură.

„Nu vreau să zic că nu vor fi încercări de destabilizare a situaţiei în autonomie, dar contează atitudinea noastră de prevenire şi anticipare a unor astfel de situaţii. Iar aceasta se face prin dialog”, a adăugat Valeriu Streleţ.

Pe 19 august, administrația de la Comrat a pregrătit un program amplu de manifestări printre care o slujbă bisericească care va fi oficiată la catedrala Comrat, întreceri sportive, o paradă a colectivelor artistice, un concert în piața principală a orașului, precum și focuri de artificii.

Moldova.ORG reaminteşte că pe 12 noiembrie 1989, liderii organizaţiilor locale găgăuze convoacă un aşa-numit ”Congres al reprezentanţilor poporului găgăuz”, la care se proclamă Republica Sovietică Socialistă Autonomă Găgăuză în componenţa RSS Moldoveneşti. Iar la 19 august 1990 are loc un alt congres al tuturor aleşilor locali din aşa-numita ”republică”. Acest congres proclamă ieşirea din componenţa RSS Moldoveneşti, dar rămânerea în componenţa URSS sub forma unei republici unionale separate de RSS Moldovenească.

Aşa-numita ”republică Găgăuză” a existat, de facto, până în decembrie 1994, când noua putere agrariană de la Chişinău a acceptat aproape toate condiţiile liderilor de la Comrat şi a fost proclamată actuala Unitate Teritorială Autonomă Găgăuzia. Denumirea găgăuză, ”Gagauz-yeri ”înseamnă „pământul găgăuzilor” sau ”locul găgăuzilor”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.