Pe banii noștri: Coaliție? Nu confirmăm și nici nu infirmăm 

Pe fundalul unei pandemii, politicienii moldoveni se pregătesc de o nouă bătălie. Nu este una a ideilor despre cum de combătut mai bine pandemia. Este mai degrabă despre cum să nu formeze o coaliție de jure, dar să o formeze de facto, și cum să mai salveze ce s-a mai pierdut în ziua alegerilor din 15 noiembrie.

Luni, 23 noiembrie

La o săptămână după ce a pierdut alegerile și în perioada când în Republica Moldova și Chișinău au fost impuse o serie de restricții, Igor Dodon a participat la un ospăț de la Vulcănești. Acolo, acesta le-a promis suporterilor săi că nu o va lăsa pe Maia Sandu să distrugă valorile naționale. Poate, totuși, una din aceste valori care ar merita să fie distruse sunt ospățurile. Mai ales ospățurile pe timp de pandemie, în care se respectă tare puține restricțiile pandemice.

Platforma Pro Moldova nu va participa într-o coaliție. Declarația a fost făcută de noul grup parlamentar, care reunește fracțiunea Șor și alți 6 deputați, care cu fix un an în urmă se aflau în Partidul Democrat, iar între timp au schimbat partidul deja a doua oară. Totodată, o declarație similară a făcut și motanul meu dimineața asta, când a zis că nu se va atinge de smântâna de pe masă. Teoretic, nu s-a atins de smântână, dar a tras de fața de masă până a căzut farfuria pe jos. O mișcare similară în politică se cheamă „opoziție constructivă ce votează pentru rezolvarea problemelor cetățenilor”.

Marți, 24 noiembrie

În această săptămână socialiștii au recunoscut de două ori că la noi în țară se vorbește limba română.

În primul rând, după înfrângerea la prezidențiale, PSRM a înregistrat un proiect de lege care ar obliga funcționarii publici să ofere informații și în limba rusă, dacă se solicită. Marea grijă a socialiștilor față de limba rusă este argumentată de faptul este, totuși, a doua limbă vorbită pe teritoriul Republicii Moldova. Numai că nu este așa. Potrivit recensământului din 2014, 54% din cetățeni au declarat că limba vorbită este moldovenească. Totodată, alți 24% au spus că vorbesc româna. Abia după aceste două limbi, considerate de socialiști distincte, vine rusa, cu 14,5%.

Un pic mai târziu, Ion Ceban declara pe Telegram că Chișinăul este al doilea cel mai mare oraș „din spațiul etnic românesc”. Nu înțelegem ce se întâmplă mai exact, dar n-o să ne mirăm prea tare dacă socialiștii vor fi cei care vor înfăptui, într-un final, unirea.

Andrei Năstase spune că se pregătește pentru alegerile parlamentare anticipate și că știe să învețe din înfrângeri. Năstase a pierdut în 2019 alegerile în Chișinău, în fața unui candidat de stânga pe nume Ion Ceban. Se întâmpla în condițiile în care electoratul în Chișinău este majoritar de dreapta și în condițiile în care Năstase câștigase aceleași alegeri cu un an înainte. Numai că, probabil nu a învățat suficient din acea înfrângere, iar la prezidențiale a luat un biet 3,5%. În fine, știm noi vorba ceea – repetarea e mama învățăturii.

Miercuri, 25 noiembrie

Din nou, pentru că au pierdut alegerile, socialiștii au decis să propună o nou proiect de lege ce vine să schimbe Codul Audiovizualului, ca să facă loc pe piață mass-mediei rusești. Mai precis, este vorba de programe analitice și știri care până acum, aparent, lipseau din oferta mediatică de la noi. Adică, manipularea de la televiziunile NTV Moldova, Prime și alte canale ce retransmit televiziuni rusești putea fi mai mare dacă se transmiteau și emisiuni analitice? Asta e ca și cum ai afla că după ce ți-a intrat un cui în talpă, dar doar pe jumătate. Cealaltă jumătate încă urmează să-ți intre.

Joi, 26 noiembrie

Deputații s-au adunat la Parlament pentru a vota o serie de proiecte de legi, o altă serie de proiecte de legi decât cea de săptămâna trecută, dar la fel de tehnică. Totuși, de această dată, deputații au dezbătut intens o strategie pe reforma justiției. Încă nu e clar a câta strategie de la independență este asta, dar cel puțin acest lucru nu a fost dezbătut. Într-un final, acea strategie a fost adoptată cu voturile PSRM și Pentru Moldova, care, nefiind într-o alianță au avut un proiect de lege propus de fostul jurist al PSRM, acum Ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi.

În replică, mai mulți deputați din PAS și PPDA au spus că există o alianță între PSRM și Pentru Moldova. Cei de la Pentru Moldova au negat cu vehemență acest lucru. Tot ce se știe e că la fel ca în dragoste, la un moment dat unele lucruri nu mai pot fi negate. Îi vezi împreună peste tot și, deși tot mai insistă că sunt doar prieteni, într-o zi vezi o actualizare pe Facebook – „in a relationship”. Ce proiect de lege reprezintă această „actualizare”, am putea vedea în scurt timp.

Vineri, 27 noiembrie

Principala prioritate a președintei alese, Maia Sandu, va fi lupta împotriva corupției și reforma justiției. Încă nu e clar cum din postura de președinte și neavând un parlament „friendly” ar putea face asta, dar dacă Igor Dodon crede că „a promite ceva ce nu poți face” este „o valoare tradițională”, să stea pe pace. De ea nu se va atinge Maia Sandu.

Ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu va avea loc de Crăciun. Este ultima știre în acest sens, Igor Dodon urmând să-și încheie mandatul pe data de 24 decembrie. Unul din potențialele job-uri ale lui Dodon implică preluarea funcției de Moș Crăciun. Scuze, Moș Gerilă. Nu este însă funcția aia cu sediul în Laponia, ci mai degrabă, o funcție copiată, în orașul Murmansk, unde să stea toți acei care au cheltuit banii rușilor și nu au dat rezultate.

Între timp, în Moldova

Moldova a trecut în această săptămână de 100 de mii de cazuri de COVID. Totodată, alte peste 2200 de moldoveni au decedat din cauza pandemiei. Un nou record de cazuri pozitive pe zi a fost stabilit în această săptămână – 1691 de cazuri, joi, pe 26 noiembrie. Numărul de cazuri de deces se menține la un vârf de peste 20 de cazuri pe zi.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.