PE aprobă raportul despre pregătirile României și Bulgariei pentru aderarea la spațiul Schengen

De Iolanda Bădiliță

Pentru ca Sistemul de informații Schengen să intre in vigoare pînă in decembrie, Bucureștiul trebuie să adopte 2 legi privind reglementarea prelucrării datelor personale legate de SIS.

Romania si Bulgaria au adopat acquis-ul Schengen inca din 2007, când au aderat la UE. Felul in care cele doua state l-au aplicat a fost evaluat in repetate randuri.

Anul acesta, in aprilie, Consiliul a conchis că sunt îndeplinite cerințele privind protecția datelor și că nu există nici un impediment pentru încărcarea de date SIS reale, de îndată ce Bulgaria și România vor fi pregătite din punct de vedere tehnic în acest scop.

Insa pentru ca Sistemul de informatii Schengen sa intre in vigoare pana in decembrie, anul acesta, in lunile care au mai ramas autoritatile romanesti si bulgaresti au de lucru. Cele romanesti, de pilda, sa adopte două legi privind reglementarea prelucrării datelor personale legate de SIS dar si sa amenajeze si sa doteze corespunzator sediile Autoritătii Nationale de Supravegherere.

De notat ca abolirea controalelor la frontierele interne va face obiectul unei decizii separate a Consiliului, adoptată într-o etapă ulterioară, în urma unor noi evaluări.

Pana atunci autoritatile romanesti si bulgaresti vor trebui sa informeze legislativul european și Consiliul în legătură cu măsurile pe care intentionează să le ia ca urmare a recomandărilor formulate în rapoartele de evaluare si mentionate în cadrul rapoartelor de monitorizare care nu au fost puse în aplicare până în prezent.

Dar ce este Sistemul de Informaţii Schengen? O bază de date. Informatiile care circula in retea, sunt folosita la politie si graniceri în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale.

Actualmente spaţiul Schengen include teritoriul a 25 de state, dintre care 22 sînt state membre ale UE: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria şi 3 state nu sînt membre ale UE: Elveţia, Islanda şi Norvegia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.