Parteneriatului de Mobilitate RM-UE la cea de-a III-a reuniune

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — La 26 octombrie curent, la Chişinău a avut loc cea de-a III-a Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE. La eveniment au participat reprezentaţii Comisiei Europene, statelor membre ale UE şi Agenţiilor UE semnatare ale Parteneriatului, precum şi ai ministerelor de resort şi organizaţiilor internaţionale implementatoare. Autorităţile RM şi-au exprimat gratitudinea pentru disponibilitatea statelor membre UE de a oferi suport în îmbunătăţirea managementului migraţiei şi azilului şi în consolidarea capacităţilor de eliberare a paşapoartelor biometrice precum şi în alte domenii.

Reuniunea a fost prezidată din partea RM de dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi dl Sergiu Sainciuc, Viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei iar din partea UE de dl Frank Paul, reprezentantul Directoratului General Afaceri Interne al Comisiei Europene. Natalia Gherman a subliniat importanţa Rezoluţiei Parlamentului European şi adoptarea Concluziilor privind Moldova în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 25 octombrie la Luxemburg şi relevanţa acestora pentru implementarea Parteneriatului de Mobilitate şi a dialogului de liberalizare a regimului de vize.

Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre UE au apreciat efortul comun în implementarea Parteneriatului şi voinţa Guvernului RM de a utiliza acest instrument pentru a complementa eforturile în vederea avansării în cadrul dialogului privind liberalizarea regimului de vize. În cadrul reuniunii, partenerii au luat notă de rezultatele obţinute pe parcursul anului 2010 în vederea promovării migraţiei legale şi contribuţiei acesteia la dezvoltarea ţării şi activităţilor de combatere a migraţiei ilegale. De asemenea partenerii au examinat posibilităţile de lansare a unor noi iniţiative, în special în cadrul Programului de la Stockholm.

Reuniunea avut loc pentru prima dată în doi ani de la lansarea acestuia în format extins, fiind invitaţi atît semnatarii Declaraţiei Comune, cît şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale implicate în implementarea Parteneriatului, în vederea promovării transparenţei şi stimulării interesului pentru noi iniţiative în domeniul migraţiei.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.