„Parteneriatul Estic” ar putea infuria Rusia

"Initiativa Poloniei si Suediei de a crea „Parteneriatul Estic” al UE cu Moldova si cu un sir de alte state din CSI, ar putea avea un impact pozitiv asupra situatiei din aceste tari ex-sovietice, dar va duce la deteriorarea relatiilor cu Rusia, care are influenta si propriile sale interese in aceasta regiune", sustin politologii straini.

„Initiativa va atrage dupa sine o ameliorare nesemnificativa pentru tarile respective, dar intr-o masura mai mare, va genera agravarea relatiilor cu Rusia, care va fi ca o lovitura in economia republicilor post-sovietice”, a declarat pentru „Trend News”, directorul Institutului de cercetari politice din Rusia, Serghei Markov.

Si ziarul britanic „Daily Telegraph” si-a exprimat temerile ca noua initiativa ar putea infuria Rusia. Potrivit publicatiei citate, e posibil ca Rusiei sa nu-i placa faptul ca UE incearca cu ajutorul „Parteneriatului Estic” sa-si consolideze influenta in spatiul ex-sovietic. Autorul considera ca un factor deosebit de iritant pentru Rusia ar putea deveni tendinta UE de a antrena Belarusul in cooperare.

Reamintim ca la reuniunea ministrilor de externe ai statelor membre ale UE, desfasurata la Bruxelles la 26 mai 2008, a fost prezentata initiativa polono-suedeza „Parteneriatul Estic”, care presupune intensificarea cooperarii UE cu Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. Proiectul respectiv a fost sustinut deja de catre ministri de externe ai Sloveniei, Frantei si Cehiei.

„Daca cetatenii celor sase tari vor putea circula liber prin Europa si vor obtine vize mai usor, atunci Rusia se va bucura doar. Insa am toate temeiurile sa cred ca totul nu se va limita doar la facilitarea accesului si la cooperarea economica a acestor state cu UE. Este vorba de instaurarea influentei politice”, a mai declarat politologul Markov.

In opinia expertului, influenta politica a UE in tarile ex-sovietice n-a adus nimic pozitiv. „UE a zadarnicit procesul de reglementare transnistreana. In esenta, nivelul scazut de trai din Moldova se datoreaza doar UE, care la fel impiedica reglementarea intre Georgia si Abhazia. Uniunea Europeana a zadarnicit unificarea Rusiei, Ucrainei, Belarusului si a Kazahstanului intr-un spatiu economic unic, fapt ce a dus la scaderea nivelului de trai al populatiei acestora”, a mai adaugat politologul rus.

In acelasi timp, expertul in integrare europeana, Dimitris Tsarouhas, considera ca initiativa polono-suedeza ar putea fi luata ca o incercare de a da de inteles ca UE nu-si uita vecinii din est. „Discutiile finale asupra „Parteneriatului Estic” vor avea loc in iunie si nu se stie daca initiativa va fi votata de toate tarile-membre. Fireste ca din cadrul Uniunii, tari ca Germania, vor sustine aceasta initiativa, in timp ce altele, ca Italia si Spania, nu-i vor acorda mare importanta”, mentioneaza Tsarouhas.

O pozitie mai dura fata de „Parteneriatul Estic” a fost exprimata de catre Alexandr Babakov, vice presedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse, citat de presa rusa. Babakov si-a exprimat increderea ca initiativa amintita apartine in exclusivitate Poloniei, iar faptul ca Suedia e coautor, este doar o formalitate si o disimulare.

„Ar fi bine ca Polonia sa nu ignore interesele legale ale Rusiei, iar asemenea initiative sa ia nastere cel putin in conditii de consultari prealabile cu Moscova”, a declarat Babkov, sfatuindu-i pe „soimii polonezi” sa tina cont de faptul ca „in regiunea est-europeana si bineinteles in spatiul CSI, nu e bine sa neglijeze interesele Rusiei, intemeiate si deja traditionale”.

Totusi, potrivit declaratiilor politologului moldovean, Vitali Andrievschi, citat de agentia rusa „Regnum”, initiativa Poloniei n-ar fi trebuit luata drept o manifestare impotriva Rusiei. „Nu cred ca insasi Polonia, precum si statele din „vechea Europa”, care au sustinut ideea crearii Parteneriatului, intentioneaza cu adevarat sa creeze un „coridor antirus”, a continuat Andrievschi.

Initiativa Poloniei e mai intai de toate tendinta de a deveni lider regional in Europa de Est, dar autoritatile poloneze trebuie sa inteleaga ca in caz ca se va miza pe deteriorarea relatiior dintre aceste tari si Rusia, atunci proiectul e sortit esecului si invers, daca proiectul se va axa pe sustinerea altor state in procesul dezvoltarii valorilor democratice si a economiei de piata.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.