Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

Adorable little girl playing with a garden hose on hot and sunny summer evening

PE SCURT

Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am publicat articolul: Ai decis să te izolezi benevol acasă? Iată 11 lucruri pe care le poți face. Îți propuneam atunci să dormi, să faci yoga, să citești cărți, să faci curățenie, să coci prăjituri sau să faci un podcast. După cinci luni de auto-izolare, am decis să recapitulez această perioadă și să văd, pe lângă tot răul, care sunt lucrurile pozitive pe care ni le-a adus această pandemie și care sunt lecțiile cu care ne-a lăsat.

PE LUNG

Am învățat cât de importantă este igiena

Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun!”;
„Dacă nu aveți acces la apă și săpun, folosiți un dezinfectant”;
„Nu vă atingeți fața cu mâinile” sunt doar câteva dintre îndemnurile care au fost auzite și văzute peste tot odată cu începerea pandemiei de coronavirus. 

În Statele Unite ale Americii, s-a făcut un sondaj de opinie, în care oamenii au declarat că au cumpărat cu 32% mai mult săpun decât în mod obișnuit. De asemenea, a fost raportată o creștere de 183% a vânzărilor de săpun în luna martie în comparație cu aceeași lună a anului trecut.

Dar să nu ne ducem prea departe. Cantitățile utilizate de dezinfectant au crescut vertiginos. De exemplu, Viorica Cosmetic anunța la mijlocul lunii martie că potențialul de producere a gelurilor antibacteriene a fost mărit de 10 ani. Atunci, fabrica lucra în două ture, inclusiv în zilele de odihnă.

„Măsura a fost aplicată pentru a putea face față tuturor solicitărilor care vin din partea unităților comerciale, dar și a cetățenilor de rând”, menționa compania.

Pandemia a scos la suprafață și problema condițiilor din școlile noastre. Nu toate școlile au, de exemplu, săpun la toaletă, iar întrebarea care-i mustra pe mulți este: în ce măsură își spală copiii mâinile după ce se întorc în clase după ce au fost la toaletele de afară unde nu sunt robinete?

Dar întrebarea a dispărut de fiecare dacă când se amâna revenirea la școală. Acum, autoritățile au cerut ca de la 1 septembrie copiii să meargă la lecții cu măști și mănuși. Niciun cuvânt despre săpun, lavoar sau alte consumabile.

Am învățat să gătim acasă și să consumăm mai puțin

S-au închis restaurantele și cantinele, iar asta a schimbat modul în care ne alimentăm. Eu în perioada de pandemie nu am mâncat niciun burger în restaurant, în timp ce înainte de pandemie mâncam câte unul pe săptămână. În perioada asta, am făcut colțunași cu brânză cu nemiluita, mai multe feluri de clătite, plăcinte în fiecare săptămână, am gătit brioșe, am colectat flori de salcâm pentru ceai și am trecut la ceai verde adevărat. Am gătit în fiecare sâmbătă carne la grătar, am băut mai multă bere. Toate cele enumerate mai sus, le făceam mult mai rar, din lipsă de timp și pentru că existau o grămada restaurante pentru a mânca ceva bunișor. 

Un studiu german a stabilit că în pandemie oamenii și-au schimbat obiceiurile alimentare. 70% dintre respondenți au mâncat mai multe legume și mai multă salată decât o făceau mai înainte. De asemenea, s-a redus consumul de carne.

Dar nu s-a schimbat doar consumul de produse alimentare, ci și de alte lucruri. O companie de consultanță americană a observat, într-un studiu, că comportamentul consumatorilor s-a schimbat. În primul rând, s-a văzut o tendință, din cauza resurselor financiare mai mici, că oamenii au devenit mai conștienți să cumpere ceva mai ieftin. În același studiu, specialiștii au observat că comerțul online s-a dezvoltat, iar oameni tind să comande produse online și să le fie livrate acasă, iar asta se prevede a fi o tendință pe termen mai lung.

Am învățat cât de importantă este locuința noastră și cum s-o îmbunătățim

Și asta s-a văzut și în Republica Moldova. Unii dintre moldoveni s-au mutat la sat acolo unde au mai mult spațiu la dispoziție. Cei care nu au putut să se mute și au rămas în auto-izolare acasă au înțeles cât este de confortabil apartamentul lor și cât este de important să ai măcar un balcon sau un parc/pădure în apropiere. Agențiile imobiliare au observat o tendință în perioada de pandemie: casele din suburbia Chișinăului sunt tot mai solicitate. 

Citește și: Pandemia ne-a mutat la sat

Am văzut cum planeta se schimbă în lipsa noastră

Italy's Venice turns crystal clear amid COVID-19 nationwide ...

Am văzut cum apele din Veneția s-au curățit și am văzut că aerul pe care-l respiră europenii nu era atât de poluat în perioada de pandemie de coronavirus. 

Coronavirus: lockdown's effect on air pollution provides rare ...

Poluarea aerului înainte de pandemie și în timpul ei

Dacă ne uităm mai aproape, Bucureștiul s-a bucurat o perioadă de aer de munte. Iar asta a devenit subiect de știre. Ministerul Mediului din România anunța în luna martie că concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită.

„După evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, se arată în comunicatul ministerului. 

Citește și: Măsuri „verzi” pentru ieșirea din criză. Ce fac marile orașe

Enlarge

e90bbf32-60d7-43cf-9714-0a6697bc19d7
București. Foto simbol
Autor: Dan Mihai Bălănescu


Am învățat că important să ai hobby-uri

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat”, ne-a spus într-un articol psihoterapeuta Renata Bodorin. Dar pe lângă exercițiile recomandate de specialistă, am înțeles că și hobby-urile ne-au ajutat să depășim starea proastă psihologică. 

Nerd Bear – un site web care acoperă toate aspectele culturii tocilarilor, de la filme de benzi desenate și TV la jocuri și tehnologie – a realizat un sondaj despre cele mai populare hobby-uri în perioada de pandemie de coronavirus.

Cele mai populare hobby-uri în ordine descrescătoare sunt:

  1. Vizionarea emisiunilor TV și a filmelor
  2. Citirea
  3. Sport în condiții casnice
  4. Arta și meșteșugul
  5. Jocurile de masă
  6. Do It Yourself
  7. Yoga
  8. Coacerea
  9. Grădinărit
  10. Jocuri video
  11. Meditația
  12. Audiobook-uri și podcast-uri
  13. Scrierea
  14. Învățarea unei limbi
  15. Învățarea unui instrument

Studiul a arătat că interesul pentru antrenamentele acasă a fost de cinci ori mai mare decât era în același timp anul trecut. Interesul pentru jocurile de societate s-a dublat.

Pe lângă stresul și neliniștea pe care am simțit-o, pe lângă buzunarele mai goale și stat închis în casă, pandemia ne-a descoperit și alte lature ale noastre. Eu zic că sunt bune și ar trebui să le păstrăm.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.