Spuma, apa și drojdiile. Curiozitățile pe care le-au aflat jurnaliștii de la Diez.md, Agora.md și Moldova.org la excursia organizată la berăria „Litra”

Litra Brewing Company invită toți doritorii să descopere lumea berii de la nașterea ei și până la îmbuteliere. Este o excursie în care fondatorul și berarul principal al „Litra”, Sergiu Litra, îți va povesti cu dedicație cum are procesul tehnologic, prin ce se deosebește berea de vară de cea de iarnă, cât de importantă este spuma, cum obține o varietate de gusturi fără adaosuri chimice și multe altele. De asemenea, după „lecția teoretică” la care vei asista, va urma cea „practică”, la care vei putea degusta toate berile disponibile și vei afla istoria de producere a lor. Am decis într-o seară de vineri să mergem într-o excursie cu colegii noștri de la Agora.md și Moldova.org ca să vedem, să atingem, să mirosim „bucătăria” unde se prepară berea artizanală Litra.

Prima întrebare care o să apară este „Unde se află și cum pot ajunge acolo?”. Fabrica se află pe strada Varnița 20/1 și poți ajunge acolo cu taxiul sau cu transportul public: autobuzul 23 sau maxi-taxiul 116, apoi de la stație pe jos trebuie să mergi câteva sute de metri.

Al doilea pas este să te programezi online. Berăria organizează excursiile doar sâmbăta, între orele 11.00 și 16.00. Este necesar un număr minim de cinci persoane. Prețul unui tur este de 200 de lei per persoană, inclusiv degustarea.

După ce te clarifici cu partea logistică, te vei scufunda în lumea lui Sergiu, acolo unde el îți va povesti în detalii tot ce e legat de bere, îți va arăta toate utilajele și cum ele funcționează. Spunem sincer, va fi o excursie unică, fără „priviți la stânga”, „priviți la dreapta”, „am ajuns la destinație”. Este mai mult o incursiune în istorie, se oferă explicații pe înțelesul tuturor și se distrug mituri legate de bere și de producția ei. În articolul de mai jos, vom descrie doar câteva momente din excursie ca să-ți oferim posibilitatea să trăiești de unul singur aceleași emoții.

La ușa fabricii te va întâmpina fondatorul și berarul principal, Sergiu Litra. Excursia începe cu prezentarea generală a camerei în care se află toate utilajele. Aici Sergiu descrie ingredientele de bază pentru producerea berii.

„Nu există tehnologie germană, engleză sau belgiană. Asta totul e marketing. Pentru fabricarea berii se folosesc doar patru ingrediente de bază: apă, malț, hamei și drojdie de bere. Diferența e doar în metoda pe care o aplicăm – tradițională sau industrială”, explică Sergiu.

Vei afla că modalitatea de producere a berii industriale și a celei tradiționale diferă cel mai mult după timpul de creare a băuturii. Mai sunt și alte criterii, precum adaosuri, calitatea ingredientelor etc.

„Metoda industrială prevede producerea berii «ieftin și mult în kil». Aici omul nu se implică în procesul tehnologic. Cu totul e diferit la metoda tradițională. Dacă fermentarea trebuie să dureze până la 10-14 zile, tu nu grăbești drojdia asta să facă. Accelerarea procesului scade calitatea berii. Dacă dorim să producem mai mult, nu trebuie să grăbim procesul, dar trebuie să cumpărăm noi vase în care să creăm berea”, a spus Sergiu.

Tot aici vei afla că „Litra” este creată după cea mai veche lege de producere a berii – Reinheitsgebot. Aceasta presupune adăugarea doar a patru ingrediente. Legea a fost introdusă pe teritoriul Bavariei în 1516 și până în ziua de azi ea acolo funcționează.

„99 % din bere se face respectând această lege. În unele cazuri ne abatem de la această regulă când dorim să experimentăm. De exemplu, când facem Pumpkin Ale. Nu pot face bere cu dovleac fără ca să adaugi în el dovleac. Sau când fac bere cu fructe ori cu condimente”, spune Sergiu.

Au trecut câteva zeci de minute, iar Sergiu continuă să ne relateze curiozități despre bere și producția ei. Ne-a spus cât este de importantă apa și că anume ea joacă unul dintre rolurile importante în crearea gustului berii.

„Unii producătorii spun că apa lor este luată din munți, din cele mai curate izvoare. Și asta e marketing. Noi luăm apă de la Apă-Canal. De ce noi facem asta? Apa este un ingredient important datorită compoziției sale chimice. Apa din munți este cea mai rea apă pentru producerea berii. E supramineralizată. Ea influențează negativ asupra celorlalte ingrediente. Eu filtrez apa, obțin apă distilată și ajustez compoziția chimică a apei la rețeta pe care o fac. Ca să produc un Pilsner ca în Cehia, eu trebuie să am apă ca în Cehia, dacă vreau un Weissbier, trebuie să am apă ca în Bavaria”, a explicat Sergiu.

O altă informație utilă pe care am remarcat-o ține de spumă. Ea trebuie să fie de două degete, aceasta este un indicator de calitate a berii. „Spuma se produce din proteină, însă nu toate cerealele conțin o cantitate suficientă de proteină. Sunt stiluri de bere care nu pot avea spumă abundentă. Pe de altă parte, producătorii industriali adaugă proteina aparte ca să obțină această spună «pufoasă» Trebuie să știți că dacă ea se evaporă rapid, atunci berea nu e bună”, a povestit Sergiu.

După partea introductivă legată de ingrediente și rolul lor în procesul de creare a berii, ne-am îndreptat spre utilaje. Aici Sergiu ne-a arătat cum se face mustul de malț, în ce condiții se „odihnesc” drojdiile și multe altele. Apoi, la final de excursie, Sergiu ne-a prezentat încă un utilaj care îmbuteliază berea. Este un proces total automatizat, ceea ce permite eliminarea completă a aerului din sticlă, astfel ca berea să poată „trăi” mai mult așa cum a fost gândită de producător.

După partea informativă a excursiei, ne îndreptăm în barul „Litra”, unde Sergiu ne toarnă în halbe toate berile pentru degustare. Aici el ne-a povestit istoria fiecărui stil de bere, ce ingrediente au fost folosite și așteptă să audă impresiile noastre. Despre ele vă povestim mai jos.

„Acum fac diferența dintre o bere de «de vară» și una «de iarnă».”

Irina Soltan, jurnalistă, Agora.md

„Am avut posibilitatea să-l aud pe Sergiu cum vorbește despre ceea ce face și am înțeles că producătorul trăiește cu asta. După ce am văzut care este procesul de producere a berii artizanale, am impresia că o consum mai conștientizat. Acum spuma o privesc altfel, înțeleg ce e acela nivel de gazare și fac diferența dintre o bere de «de vară» și una «de iarnă». Procesul de producere în sine este mai complicat decât îmi imaginam. S-a dovedit că berea nu este decât un amestec de malț, hamei, apă și drojdie. E o ecuație întreagă de temperaturi, timp, etape și, mai ales, este despre atenția cu care se aleg aceste patru ingrediente. Mi-a părut curios să aflu că gustul de fructe din bere nu înseamnă că ea conține siropuri. Aceste arome vin de la felul de malț ales; acesta poate fi mai întunecat sau mai deschis, iar aromele – de la fructe până la ciocolată și caramel. La degustare mi-a plăcut berea Pink Boots. A fost gândită pentru femei și producătorii au nimerit în țintă. Aceasta conține un adevărat buchet de arome. E o bere care merită savurată fără grabă. Și mai are o istorie interesantă în spate. [O veți afla de la Sergiu.] Uitându-mă în urmă la tot ceea ce a fost, cred că e o ideea bună ca producătorii să deschidă ușile de la producție pentru consumatori. Așa la ei ajunge și filosofia din spatele produsului și e un argument cu greutate care determină consumatorul să facă alegerea.”

„Am rămas impresionată de berea Pink Boots.”

Georgeta Carasiucenco, jurnalistă, Moldova.org

„Sunt la a doua excursie la «Litra». De atunci sunt fana berii lor Weiss și încă o dată mi-am demonstrat că berea artizanală chiar e bună. Am aflat că berea se poate strica dacă nu ai grijă de ea conform regulilor de păstrare. Iată de ce în unele localuri berea X are un gust, iar în altele – alt gust. A fost interesant să aflu că există oameni care sunt pasionați atât de mult de bere, încât sunt gata să facă un produs chiar și trei ani. La degustare am descoperit berile de iarnă care au fost foarte interesante la gust și destul de tari. Am rămas impresionată și de berea Pink Boots și de istoria din spatele ei. Ea are un gust exploziv și colorat. Am rămas uimită că lui Sergiu Litra i-a luat 10 ani să găsească filosofia berii lui. Sunt impresionată că nu e doar afacere, el încearcă să facă niște schimbări atât în lege, cât și în consumul oamenilor.”

„Datorită lui Sergiu am constatat că în Moldova se face bere bună.”

Patricia Mihaila, reporteră, Moldova.org

„A fost interesant să văd cum se face în realitate berea artizanală și să descopăr și alte stiluri. Evident, nu știam unele aspecte tehnice legate de tehnologia de producere și ce ingrediente se folosesc. Această excursie a fost nu doar plăcută, dar și utilă. Am aflat atâtea lucruri despre această băutură. Am rămas surprinsă că berea poate avea arome fructate și nuanțe neobișnuite. Datorită lui Sergiu am constatat că în Moldova se face bere bună conform tradițiilor vechi și că se pune mare accent pe calitate, reputație și satisfacția consumatorilor.”

„Am aflat că berea se produce din patru ingrediente.”

Dana Dubălaru, SMM, Moldova.org

„Nu știam nimic despre «Litra» până la această excursie. Aici am aflat cum are loc procesul de fermentare a drojdiilor, că în berea de la «Litra» se folosesc doar cele patru ingrediente de bază. La degustare mi-au plăcut cel mai mult berile Pink Boots și La saison d’Angelique. Sergiu spunea la început de excursie că îi plac oamenii care spun că nu beau bere, deoarece înțelege că ei sunt ținta lui și o să-i «convingă» să deguste toată gama de bere. Vreau să spun că a avut dreptate. Mi-a plăcut ce au degustat și o să cumpăr cu siguranță. Sergiu Litra se vede că e un om pasionat de ceea ce face și ar sta să-ți povestească ore în șir despre afacerea lui. Mă bucur să văd că există așa oameni la noi și că anume ei au parte de succes, e unul bine meritat.”

„Bere cu gust și miros de cafea?”

Ion Borșci, editor video, Diez.md

„Am avut ocazia să gust din berea «Litra» și să înțeleg că e ceva mai special decât berea pe care o beau de obicei. Nu știam că e o fabrică autohtonă, astfel că eticheta, sticla, gustul m-au făcut inițial să cred că e o bere din altă țară. Nu am fost niciodată fan al berii, crezând că e o băutură foarte tehnică, fără note de creativitate în producerea masivă și că bere bună este, dar nu la noi. Berea poate fi ușoară, poate fi dulce, acră, cu miros de flori sau de bomboane. Datorită acestei excursii, am aflat foarte multe lucruri tehnice care mi-au crescut gradul de încredere în calitatea băuturii pe care o beau. Am degustat cinci beri, toate diferite – de la gust, miros de flori, bergamotă, până la miros de cafea. Preferata mea este Pink Boots – cutia pandorei pentru mine. Nu am mai văzut asemenea miros la o bere, cu nuanțe de flori, puțin dulciu, miroase a bomboane din copilăria mea, foarte ușor și intens gazată. A doua bere preferată este Imperial Stout, cu gust și miros de cafea, cu spumă densă și brună. Acesta băutură sigur este bere? Am avut impresia ca servesc o cafea Affogato într-un restaurant scump. Am primit senzații noi, gusturi noi și texturi noi. Am încheiat seara cu o mândrie pentru berea «Litra», fiindcă este un produs autohton.”

„Cu siguranță voi cumpăra mai des bere de la «Litra».”

Valeria Batereanu, SMM, Diez.md

„Am înțeles că pregătirea berii e un proces cu mult, mult mai complicat decât credeam. În fiecare sticlă de 0,33 litri este o poveste aparte. Berea artizanală e artă pură. Am aflat foarte multe lucruri noi, începând cu descoperirea diferitelor tipuri de malț, că berea are nevoie și ea de rețetă, despre cele trei tipuri de bere, diferențele dintre lager, ale și mix, și multe altele. Recomand să faceți un tur, să descoperiți și voi lumea impresionantă a berii artizanale. Degustarea a fost cea mai așteptată parte, mi-a lipsit asortarea berilor cu gustări. În rest, totul a fost perfect. Mi-a plăcut istoria din spatele Pink Boots, dar totuși, berea mea preferată a rămas cea cu bergamotă – o aromă complexă și un postgust bogat. Această bere mi-a ajuns la inimioară, mi-a cuprins-o, mi-a mângâiat-o și m-a lăsat să mă îndrăgostesc definitiv, deocamdată, până apare ceva mai bun. Vizita m-a lăsat cu impresii tare faine. Acum cu siguranță mai des voi cumpăra bere de la «Litra», fiindcă am avut oportunitatea să „ating” un pic din istoria berăriei.”

„A fost una dintre cele mai bune excursii la care am participat vreodată.”

Alina Gîrneț, manageră Diez.md

„Despre berea artizanală aveam deja o părere bună, pentru că e în mare parte ceea ce consum atunci când aleg să beau bere. La această excursie am aflat foarte multe chestiuni interesante despre producerea berii artizanale, la nivel chimic și biologic. Rolul drojdiilor mi-a părut partea cea mai fascinantă. Această vizită a fost una dintre cele mai bune excursii la care am participat vreodată. E un tur în care simți implicarea, pasiunea și dedicația lui Sergiu față de ceea ce face și devii curios față de domeniu. A fost foarte împlinitor să avem degustarea în urma turului, pentru că astfel am pus cap la cap poveștile lui Sergiu și gusturile cu care ne-a făcut cunoștință. Barley Wine-ul a fost o descoperire foarte interesantă pentru mine. La fel și cea din bergamotă. Le recomand pe ambele, doar că fiți atenți la gradele Barley Wine, nu e o bere «slăbuță». Această excursie e ca o lecție interactivă despre bere și o ocazie de a cunoaște un om foarte pasionat de ceea ce face – Sergiu Litra.”

„Am văzut cât de greu și migălos este procesul de a face o bere artizanală.”

Petru Beșleaga, redactor-șef, Diez.md

„Și înainte de această vizită știam că «Litra» are bere bună, de multe ori treceam pe la magazin după lucru și îmi luam una. Sergiu ne-a arătat cât de greu și migălos este procesul de a face o bere artizanală bună și cât de importantă este dedicația celor care o fac. Datorită acestei experiențe, am aflat lucruri curioase. Nu sunt sigur că voi avea nevoie de ele în fiecare zi, dar cu siguranță atunci când voi ieși cu prietenii la o bere voi ști mai multe decât ei și chiar îi voi putea surprinde cu cunoștințele acumulate de la Sergiu Litra. Dintre cele cinci beri degustate pot evidenția Barely Wine – o bere brună cu gust și miros de cafea și fructe uscate. Ea acum nu-i în vânzare, Sergiu a spus că va fi la iarnă. Acum am un motiv să aștept acest anotimp nu tare îndrăgit de mine.”

Dacă am reușit să-ți trezim interesul față de un tur prin berăria „Litra”, atunci adună-ți prietenii și mergeți la „Litra”. Programarea se face online.

Acum ai posibilitatea să comanzi online berea Litra și să achiți cu cardul, iar curierul îți va aduce comanda direct la ușa ta. La fel, poți procura berea „Litra” în rețele de magazine Pegas, Nr1, METRO, Nivalli, Ocean Fish și în magazine specializate.

Litra Brewing Company este o minifabrică de bere fondată de către familia Litra. Este o afacere de familie pornită la 13 octombrie 2013. Datorită pasiunii pentru berea cu adevărat artizanală, familia Litra combină ingredientele de calitate superioară și lansează pe piață un produs autohton fabricat după tehnologie germană. Pentru produse și alte detalii, consultați acest site.

Berea „Litra” a fost premiată, în 2020, cu argint la European Beer Star – una dintre cele mai importante competiții de bere din lume. Berea a concurat cu berea Tyask Cuvee Blanc la categoria „Bere cu Fructe”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.