Connect with us
"
"

Social

Ai decis să te izolezi benevol acasă? Iată 11 lucruri pe care le poți face #stauacasă

Publicat

pe

PE SCURT

Ca să nu răspândim coronavirusul, autoritățile recomandă să rămânem acasă și să păstrăm distanța socială. Prin urmare, Moldova.org îți recomandă pentru acest weekend să rămâi acasă și să eviți cât mai mult zonele aglomerate.

Pentru tine am pregătit 11 idei de activități pe care le poți face acasă, singur sau cu ajutorul copiilor. Ai nevoie de puțină inspirație, pentru că ideile le găsești mai jos. Poți să faci curățenie generală și să dezinfectezi casa sau poți să joci în jocuri de societate.

De asemenea, îți spunem ce evenimente majore s-au anulat sau amânat din cauza coronavirusului.

PE LUNG

1. Dormi

Dacă ești angajat full-time și trebuie să fii de dimineață la muncă, amintește-ți momentele când pur și simplu nu te puteai trezi sau nu aveai putere să te ridici din pat.

Dacă ești elev sau student, acum este momentul să recuperezi somnul dulce la care ai renunțat din luna septembrie.

2. Fă sport

Fie că ai dat vina pe lipsa de timp, fie pe oboseală, fie pe job sau ai găsit alte o mie de motive să nu faci sport, acum este momentul. Rezervă-ți 30 de minute și fă yoga sau exerciții cardio. Ai putea să încerci zumba. Pe Youtube poți găsi tutoriale în orice limbă dorești. Eu, de exemplu, am început să fac yoga acum câteva săptămâni, urmărind acest video.

3. Ai grijă de florile tale

Dacă ai flori acasă, acum este momentul să le îngrijești și să le acorzi mai multă atenție. Poți să le schimbi ghiveciul, să rărești puișorii plantelor, poți să le cureți, să le schimbi locul, să le schimbi pământul sau să le uzi.

4. Fă o plimbare în pădure sau curăță via

Dacă locuiești lângă o pădure sau parc, ai putea să faci o plimbare. Totuși, fii atent să păstrezi distanța față de alți vizitatori. Poți să-ți organizezi un picnic, să admiri viorelele înflorite acum sau să strângi gunoiul din pădure. Acolo mereu o să găsești gunoi!

Dacă trăiești în sat sau ai decis să te izolezi la rude și ei au vie, ai putea să dai o mână de ajutor la curățit via, la legat vițele sau la strâns vițele curățite de pe jos.

Este momentul potrivit să plantezi puieți de vie sau flori în grădină. De asemenea, este important ca și aici să păstrezi distanța față de rudele tale sau alți oameni.

5. Învață o limbă străină

Poți să începi să înveți o limbă străină. Poți să treci un curs online, poți să urmărești filmulețe pe Youtube, să îți iei un profesor privat cu care să comunici prin Skype sau orice platformă dorești. Mai există și aplicații la telefon precum Duolingo sau jocuri cu ajutorul cărora poți să înveți ușor o limbă străină.

6. Citește cărți

Moldova.org îți recomandă să citești cartea care te face să îndrăgești un morocănos minunat. „Un bărbat pe nume Ove” de Frederik Backman este cartea care te indignează, te face să râzi, apoi să plângi, după care să ai impresia că plutești pe un nor și toate acestea datorită morocănosului Ove, care are o inimă nemaipomenit de mare.

Îți recomand și cartea pe care am devorat-o în trei zile și provoacă emoții încă mult timp după lecturarea ei. „Mințile lui Billy Milligan” este un roman de non-ficțiune care îți prezintă viața tânărului Billy și a celor 24 de personalități care i s-au cuibărit în minte.

El este prima persoană din istoria Statelor Unite achitată de o crimă majoră pledând prin tulburarea de personalitate multiplă. Intens mediatizat, cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni, dar și a atras atenția scriitorului american Daniel Keyes care, în 1981 a publicat această carte.

Reportera Moldova.org, Tatiana Beghiu, îți recomandă să citești cartea care te pune în pielea unui copil de 9 ani la Auschwitz. „Băiatul cu pijamale în dungi” este cartea care, deși are personaje inventate, totuși îți povestește în amănunte realitățile dure din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Cartea a fost publicată în anul 2006, iar scriitorul irlandez John Boyne spune că primele schițe ale istoriei le-a scris în doar două zile și jumătate. „Dormeam puțin și mă grăbeam să revin la schiță”, povestește el într-un interviu. Dar nu e totul atât de simplu precum pare. Înainte de a scrie acestă istorie, Boyne s-a documentat minuțios timp de aproape 20 de ani. Citea foarte mult despre Holocaust, despre acel fragment tragic din istorie.

Iar dacă vrei să citești despre iubire, vezi cartea care-ți povestește despre iubirile lui Ernest Hemingway.

Ernest Hemingway este scriitorul care prin textele sale te aduce în mijlocul unei ierni geroase și morocănoase, în timp ce afară este o arșiță insuportabilă. El este cel care a scris atât de bine, dar totuși prea puțin.

Îi plăceau vânătorile, discuțiile liniștite între prieteni, acompaniate de o sticlă de tărie pe care le sorbeau încet și care încălzea discuția. Cartea „Iubirile lui Hemingway, povestite de el însuși” și consemnate de A.E. Hotchner îți povestesc despre lucrurile pe care nu le știai, dar care îți prezintă un altfel de Hemingway.

7. Fă puzzle, alege jocurile de societate sau inventează jocuri

Cui nu-i plac jocurile? Poți să ștergi praful de pe puzzle-urile vechi și să revii la ele. Dacă îți pare plictisitor, încearcă să faci puzzle-ul fără să privești la desen sau setează o oră ca să-l faci. Jocurile de societate sunt, la fel, o idee foarte bună. Poți alege Monopoly – un joc economic în care se bazează pe conceptul economic monopol. Dacă nu-l ai acasă, poți juca online sau îl poți confecționa singur, căutând pe Google sau pe Youtube. Acest joc se potrivește atât copiilor, cât și adulților.

De exemplu, ai putea să provoci persoanele cu care ești în aceeași casă să căutați comori. Alegi un obiect cum ar fi telefonul și-l ascunzi cât poți tu de bine. Apoi ceilalți trebuie să-l găsească. Poți să stabilești și un premiu. Dacă ceilalți nu reușesc să găsească comoara, continuați să jucați după principiul rece, cald și fierbinte.

8. Fă un podcast despre izolarea ta acasă sau scrie despre asta

Pentru podcast poți să folosești telefonul ca să înregistrezi. Ulterior, poți să montezi podcastul la computer prin programul Audacity sau în altele care îți plac mai mult.

De crezi că nu o să reușești, scrie în fiecare zi pe Facebook despre ceea ce faci acasă în carantină, ce emoții ai, la ce te gândești și alte lucruri care sunt importante pentru tine și ai vrea să te împarți cu ele.

De exemplu, reportera DOR Ioana Burtea a povestit în Izolare în vremea coronavirusului”, timp de 12 zile. Citește cum se vede panica legată de coronavirus dintr-o locuință pusă sub izolare voluntară pentru două săptămâni.

9. Învață să coci pâine sau prăjituri

În condițiile în care toată lumea cumpără pâine, cereale și alte produse în cantități mari, fiind panicați de ce se întâmplă în lume din cauza coronavirusului și ți-e frică că ai putea rămâne fără pâine, noi îți spunem să înveți să coci pâine acasă. O poți urmări pe Natka Minunatka care vrăjește în făină.

Dacă nu vrei să coci pâine, poți coace prăjituri sau checuri. Dacă nu vrei ceva dulce, alege să pregătești mâncarea ta preferată sau să încerci ceva nou. Pe blogul Valeriei – Valerie`s Food – poți găsi rețete verificate în care poți avea încredere.

10. Curățenie generală

După ce ai făcut ceva gustos și ai lăsat bucătăria ca după război, îți recomandăm să faci curățenie generală. Este important să dezinfectăm spațiile comune cum ar fi masa de la bucătărie, suprafețele din baie și alte lucruri pe care le utilizezi foarte des cum ar fi telecomanda. Putem să spălăm geamurile.

După ce ai terminat curățenia în casă, poți face curățenie în curte. Dacă trăiești în apartament, în bloc, poți dezinfecta butoanele de la ascensor, mânerele de la ușa de intrare, balustradele, cutiile poștale sau alte locuri atinse cel mai des.

11. Telefonează rudele și prietenii

Cât ești izolat în casă, ai putea să-ți suni rudele, bunicii, prietenii să vezi ce mai fac, dacă se simt bine și să-i informezi despre coronavirus, despre riscuri și despre ce se întâmplă în lume. Îi puteți informa despre faptul că sunteți izolat și îi rugați să nu vină în vizită la tine.

Dacă nu ai bani pe cont, există internet. În așa fel, ai putea să vorbești cu rudele din Italia care sunt izolate acolo și să vă întrebați dacă la Paște sau la Paștele Blajinilor situația se va schimba.

Evenimente anulate din cauza coronavirusului

Multe evenimente din Moldova, dar și în restul lumii, au fost anulate sau amânate. De exemplu, Federația Moldovenească de Fotbal a decis că mai multe meciuri vor avea loc fără spectatori. Până pe 20 aprilie, toate concertele de la Sala cu Orgă sunt anulate. La Palatul Național „Nicolae Sulac” a fost amânat concertul „Fluieraș la 75 de ani”, dar și evenimentele până la 20 aprilie. Respectiv, Lara Fabian, Pavel Volea, trupa „3 Sud Est” nu vor mai veni la Chișinău în martie.

Mai mult, Ministerul Agriculturii a anulat expoziția internațională „Moldagrotech”.

Peste hotare, Festivalul de Muzică și Arte Coachella Valley care se organizează în deșertul Colorado, a fost amânat pentru luna octombrie. Festivalul a adunat peste 300 de mii de oameni.

Expoziția și conferința anuală de muzică din Austin, Texas – SXSW – au fost anulate complet.

Facebook și Google și-a anulat unele evenimente, iar întâlnirea anuală dintre Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional va avea loc online. Chinese Grand Prix a fost amânat, iar Geneva International Auto Show a fost anulat. 

Artiști ca Mariah Carey, Stormzy, Green Day, BTS, Ciara, Avril Lavigne, The Metropolitan Opera, The Boston Symphony Orchestra, Khalid, Ben Harper, The National, Pearl Jam, Miley Cyrus, Louis Tomlinson, Madonna și anulat sau amânat concertele din zonele afectate de coronavirus.

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Social

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Pe 8 iulie se întrunește Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

Pe 8 iulie, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, unde se va decide măsurile aplicate după 15 iulie când se finalizează starea de urgență în sănătatea publică, „Vom discuta pașii următori”. a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Atestăm o diminuare a cazurilor de infectare, dar după ce analizăm ce se întâmplă în lume, este clar că pandemia nu va pleca rapid și imediat… Din păcate, această pandemie ne marchează și ne va marca viața. Este necesar să ne protejăm sănătatea”, a spus premierul.

ANSP atenționează privind riscul de răspândire COVID-19 în „Orheiland”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, „în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”. Totodată, ANSP a menționat că printre vizitatorii parcului de distracții în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare. „Din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în mesajul agenției.

369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

369 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 2 667 de teste. 26 dintre cazuri au fost confirmate în rândul lucrătorilor medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 814 cazuri.

În zilele de odihnă au fost înregistrate 13 decese provocate de COVID-19. Printre cei răpuși de COVID-19 figurează medicul Ion Hanganu, în vârstă de 72 ani, care a activat în calitate de medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Pîrlița, r-nul Ungheni. De asemenea, în urma complicațiilor generate de COVID-19, în spital s-a stins Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Bilanțul deceselor provocate de noul Coronavirus a ajuns la 585 persoane. Până la ziua de azi, 10 718  persoane au fost tratate de COVID-19.

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social3 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social6 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031