Parlamentul a instituit moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiții

PE SCURT

Parlamentul a instituit moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Deputații au aprobat, astăzi, proiectul de lege privind instituirea moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova.

Potrivit prevederilor, se instituie moratoriu, pentru o perioadă de 4 luni, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.

PE LUNG

Moratoriul ar putea fi prelungit pentru o perioadă de cel mult două luni.

Cererile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție care au fost depuse până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi procesate în continuare.

Ministrul Economiei Vadim Brînzan a precizat în Parlament că primele două cereri acceptate sunt de la un cetățean din Australia și altul din India. Ambii investitori în domeniul IT. Celelalte 34 de cereri vin din diferite regiuni ale lumii, preponderent din Asia și o parte din Orientul Mijlociu.

Proiectul de lege a fost votat în două lecturi.

Reamintim că programul de obținere a cetățeniei în schimbul investițiilor a fost aprobat în 2018 de Guvernul Pavel Filip. Autoritățile au declarat atunci că speră să atragă în republică cel puțin 1,3 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Potrivit programului, un investitor străin poate obține cetățenia Moldovei dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.