Parlamentul şi-a anunţat priorităţile pentru următoarele luni

Sesiunea de primăvara a Parlamentului Republicii Moldova a început cu prezentarea unei foi de parcurs pentru deputaţi de către şeful legislativului, multiple propuneri de organizare a unor comisii speciale de anchetă şi cu felicitarea Partidului Democrat cu ocazia a 10 ani de la constituirea formaţiunii.

În discursul său de salut preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a menţionat importanţa legilor care urmează să fie adoptate în lunile următoare, precum şi a numirilor în funcţii a procurorului general şi a judecătorilor la Curtea Constituţională şi Curtea Supremă de Justiţie. Lupu a promis că pe parcursul sesiunii curente Parlamentul î-şi va onora toate angajamentele asumate faţă de Consiliul Europei prin îndeplinirea completă a Programului calendaristic al acţiunilor legislative în conformitate cu Rezoluţia şi Recomandările Comisiei pentru respectarea obligaţiilor şi angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei.

Legislativul urmează să acorde o atenţie deosebită procesului de implementare a legislaţiei şi va efectua o monitorizare continuă prin organizarea unor audieri publice şi prin diversificarea practicilor de verificare a executării legilor. În context, Lupu a anunţat că Parlamentul şi societatea civilă identifică donatori pentru expertizarea legislaţiei naţionale.

De asemenea, deputaţii vor avea mai multe vizite peste hotare şi vor primi delegaţii din Grecia, Lituania, Ungaria, Franţa, Suedia şi APCE. De asemenea, în premieră, parlamentarii vor participa la un seminar comun cu deputaţii Parlamentului European.

Liderul fracţiunii Partidului Democrat Dumitru Diacov a anunţat că partidul său sărbătoreşte astăzi 10 ani de la fondare şi a promis că va fi în continuare o formaţiune constructivă care va lucra pentru consolidarea democraţiei în R.Moldova. Deputaţii şi-au felicitat colegii cu această ocazie prin aplauze şi urări de sănătate şi succes.

Vitalia Pavlicenco, deputat neafiliat, lider al formaţiunii Partidul Naţional Liberal, a cerut includerea în programul sesiunii mai multe acţiuni care ar consolida relaţiile cu România. Pavlicenco, Dumitru Braghiş şi Igor Clipii, toţi deputaţi neafiliaţi au propus crearea unor comisii de anchetă şi invitarea Guvernului pentru informaţii. Toate propunerile au fost respinse.

Totodată, Lupu a informat că problema încălcării legislaţiei lingvistice de către unii miniştri şi şefi ai agenţiilor din R.Moldova va fi dezbătută imediat ce Guvernul va prezenta un raport în acest sens. El a promis că va cere executivului să se grăbească, deoarece raportul întârzie şi este încălcat Regulamentul Parlamentului. Anul trecut un grup de deputaţi au cerut demiterea demnitarilor care nu cunosc limba de stat a R.Moldova. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.