Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie pentru R.Moldova

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie pentru Republica Moldova şi o misiune de anchetare a evenimentelor de la Chişinău. Socialiştii trimit propria delegaţie la Chişinău.

Conferinta preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European trebuie să decidă astăzi includerea pe agendă a acestor două acţiuni. Deşi agenda pentru sesiunea de săptămâna viitoare de la Strasbourg este foarte încărcată, aceste iniţiative au sprijinul liberalilor şi popularilor şi există şanse foarte mari ca ele să fie incluse în dezbaterile plenului. Socialiştii spun ca nu se vor opune, dar vor trimite propria delegaţie să cerceteze evenimentele de la Chişinău.

Dezbaterile de miercuri din comisia de politică externă (AFET) a Parlamentului European au conturat evident dorinţa de a face recomandări politice în ceea ce priveşte situaţia de la Chişinău şi, insistenţa grupurilor politice ALDE (liberalii) si PPE-DE (popularii) de a exista o dezbatere în plenul de la Strasbourg, cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Consiliului European, despre evenimentele din Moldova şi abuzurile asupra drepturilor omului şi de a exista o misiune a PE care să ancheteze evenimentele de la Chişinău.

Liderul ALDE Graham Watson a declarat, potrivit unui comunicat al grupului politic, că "riscăm ca liniştea de la Bruxelles asupra controversatului rezultat al alegerilor din Moldova să fie interpretată fie ca necunoaştere a permanentei intimidări a suporterilor opoziţiei, fie ca acceptare a acesteia". "Uniunea Europeana trebuie să transmită clar semnalul privind angajamentul său pentru stabilitatea şi dezvoltarea democratică a Moldovei, prin Parteneriatul Estic. Guvernul de la Chişinău trebuie să ia măsuri pentru a restabili credibilitatea sistemului politic afectată de relatările privind fraudarea alegerilor şi violarea drepturilor omului. Primul pas în acest sens ar fi să facă publice numele tuturor protestatarilor reţinuţi şi să permită familiilor acestora şi avocaţilor accesul în celulele în care sunt reţinuţi aceştia", a spus Watson.

"Preşedintele grupului popular, Joseph Daul, şi al comisiei AFET, Jacek Saryuz Wolski, susţine dezbaterea rezoluţiei în sesiunea de săptămâna viitoare de la Strasbourg şi o misiune a PE care să ancheteze atât încălcările drepturilor omului din Republica Moldova, cât şi circumstanţele procesului electoral, şi susţin de asemenea că realizeaza pe deplin importanţa verificării listelor electorale", a declarat pentru HotNews.ro eurodeputatul Alexandru Nazare.

Socialistii au însă altă abordare, a explicat pentru HotNews.ro Ioan Mircea Pascu, "care e mai logică şi care are în vedere o mai lungă perioadă de timp". Ei cred că acţiunile şi semnalele date autorităţilor de la Chişinău trebuie temporizate: socialiştii vor trimite propria misiune de cercetare a evenimentelor din Moldova, condusă de Jan Marinus Wiersma, care va trebui să prezinte un raport grupului politic din PE.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.