Parlamentul a refuzat să ia poziţie faţă de foamea din 1946-1947 din Moldova

Biroul Permanent al Parlamentului a respins iniţiativa deputatului neafiliat Anatol Ţăranu de a da o apreciere politico-juridică a foamei din 1946-1947 din Moldova pe motivul lipsei unei "baze factologice obiective".

Tema dată a suscitat discuţii aprinse joi, în plenul Legislativ, iar în final au fost făcute 4 declaraţii la acest subiect.

Autorul iniţiativei s-a arătat nemulţumit de răspunsul primit la cererea sa. Potrivit lui, argumentul nu este unul pertinent. El a susţinut că există dovezi clare care atestă existenţa foamei în acea perioadă şi faptul că aceasta a apărut ca urmare a politicii premeditate promovate de regimul stalinist. Deputatul a opinat că Parlamentul nu vrea să adopte o declaraţie în acest sens pentru că aceasta "ar lovi în partidul de guvernământ, având în vedere că strămoşii lor (ideologici) au organizat acea oribilă crimă, genocid etnic împotriva populaţiei Moldovei". "Chiar cu riscul de a aduce prejudicii unor interese, noi ar trebui să dăm o apreciere evenimentelor de atunci, aşa cum alte state au făcut deja" a adăugat Ţăranu.

"Refuzul fracţiunii majoritare de a constitui o comisie parlamentară care să examineze tema foamea organizate din 1946-1947 şi de a lua o poziţie este o blasfemie la adresa victimelor acelor ani", a susţinut Ion Varta, Partidul Popular Creştin Democrat.

Leonid Bujor, deputat din partea Alianţei Moldova Noastră, a opinat că "această acţiune este una logică şi urmează refuzului partidului de guvernământ de a condamna regimurile totalitate atunci când toată Europa o făcuse".

Potrivit lui Victor Stepaniuc, deputat din fracţiunea Partidului Comuniştilor, "este evident că în anii 1946-1947, populaţia Moldovei a fost supusă foamei, însă aceasta are o explicaţie pragmatică, istoric demonstrată: perioada grea de după război, roada slabă, seceta". Nu poate fi vorba de "o foame organizată", a subliniat sursa citată. "Într-adevăr există în acest proces şi vina sistemului stalinist, în sensul că nu s-a reacţionat la timp", a conchis deputatul.

Conform datelor statistice, în perioada foametei în R.Moldova a murit circa 10% din populaţie. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.