Pachetul de legi cu privire la integritate, aprobat de Guvern!

Executivul a aprobat  astăzi aşa-zisul pachet de integritate, ce presupune reformarea Comisiei Naționale de Integritate și a întregului sistem de verificare a averilor și intereselor demnitarilor de stat.

În total, este vorba despre trei proiecte de legi: privind declararea averii și intereselor personale, privind Centrul Național de Integritate și privind modificarea și completarea unor acte legislative.

Astfel, între prevederile propuse de Guvern se presupune faptul că demnitarii vor putea fi destituiți pe motiv că nu și-au declarat averile sau interesele și nu vor mai putea ocupa o funcție publică pentru o perioadă de 3 ani.

De asemenea, proiectele stabilesc mecanisme de confiscare a bunurilor dobândite prin metode ilicite.

Totodată, CNI va avea un președinte și un vicepreședinte numiți de către șeful statului și va fi instituită o nouă funcție – cea de inspector de integritate, care va veghea atent modalitatea de depunere a declarațiilor de venit și interese personale de către funcționari

Totodată, acesta va avea acces la alte informații confidențiale despre persoanele vizate sau suspecte de fals în declaraţii, conflicte de interese. Aceste prevederi au menirea să eficientizeze activitatea Centrul Național de Integritate, să asigure independența instituțională a instituţiei, precum și să sporească nivelul de credibilitate a comisiei prin fortificarea mecanismelor de verificare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate, controlul asupra respectării regimului juridic al conflictului de interese.

Pachetul de legi cu privire la integritate urmează a fi adoptat de Parlament.

Premierul a subliniat că acest pachet de legi este extrem de necesar şi vine să reglementeze activitatea unor instituții importante și să le ofere pârghii. „În acelaşi timp, trebuie să fim atenţi ca aceste pârghii să fie folosite corect şi să nu se transforme în instrumente pentru abuzuri”, a precizat Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.