Organizațiile și partidele unioniste cer, printr-o declarație publică, măsuri concrete pentru apropierea definitivă între București și Chișinău

Un grup de organizații și partide unioniste a lansat o declarație publică prin care anunță că se coalizează pentru a salva Republica Moldova. În total reprezentații ai 19 entități social-politice și-au pus semnătura sub documentul care conține mai multe solicitări, atât de ordin politic, dar în special de ordin economic.

„Situaţia de criză profundă în care se află Republica Moldova în prezent, cauzată de ilegalităţi deja notorii la nivel internațional, comise în sectorul financiar-bancar, care a dus la degradarea continuă a nivelului de trai, impune conştientizarea unui adevăr: Republica Moldova este un stat ajuns în faliment, iar efectele acestui fapt se vor resimţi în scurt timp.”, se arată într-o Declarație comună, semnată de Blocul Unității Naționale, Consiliul Unirii, Partidul Național Liberal și Partidul DREAPTA.

Unioniștii cer guvernelor României şi Republicii Moldova acțiuni concrete, în domeniul economico-financiar pentru o apropiere cât mai rapidă între cele două state românești. În document se mai spune că „unica soluţie viabilă şi realizabilă prin care locuitorii celui de-al doilea stat românesc pot depăşi impasul în care se zbat de peste două decenii este reunificarea cu România”. Iar pentru realizarea neîntârziată a „acestui deziderat istoric şi imperativ, în egală măsură, un ideal” sunt necesare acțiunii pragmatice clare. Sunt evidențiate următoarele aspecte:

1. Interconectarea cât mai rapidă a sistemelor energetice ale României şi Republicii Moldova, atât în domeniul gazelor naturale şi al carburanţilor, cât şi al energiei electrice.

2. Trecerea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova în subordonarea Băncii Naţionale a României şi adoptarea leului românesc ca monedă oficială în Republica Moldova.

3. Instituirea unor politici unice ale Românei și Republicii Moldova pe dimensiunile afacerilor externe, ordinii publice, securității și apărării.

De asemenea, semnatarii declarației solicită o întrevedere cu preşedintele Nicolae Timofti, la care să fie discutate măsurile concrete pentru apropierea definitivă între București și Chișinău.

PUBLICĂM MAI JOS TEXTUL INTEGRAL AL DECLARAȚIEI UNIONIȘTILOR:

Noi, reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile unioniste şi ai partidelor politice unioniste din Republica Moldova, facem următoarea Declaraţie:

– Situaţia de criză profundă în care se află Republica Moldova în prezent, cauzată de ilegalităţi deja notorii la nivel internațional, comise în sectorul financiar-bancar, care a dus la degradarea continuă a nivelului de trai, impune conştientizarea unui adevăr: Republica Moldova este un stat ajuns în faliment, iar efectele acestui fapt se vor resimţi în scurt timp.
– Unica soluţie viabilă şi realizabilă prin care locuitorii celui de-al doilea stat românesc pot depăşi impasul în care se zbat de peste două decenii este reunificarea cu România.
– În vederea realizării neîntârziate a acestui deziderat istoric şi imperativ, în egală măsură, un ideal care a căpătat conotații pragmatice clare în ultimii ani, cerem guvernelor României şi Republicii Moldova următoarele:

1. Interconectarea cât mai rapidă a sistemelor energetice ale României şi Republicii Moldova, atât în domeniul gazelor naturale şi al carburanţilor, cât şi al energiei electrice.
2. Trecerea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova în subordonarea Băncii Naţionale a României şi adoptarea leului românesc ca monedă oficială în Republica Moldova.
3.Instituirea unor politici unice ale Românei și Republicii Moldova pe dimensiunile afacerilor externe, ordinii publice, securității și apărării.

– Aceste revendicări sunt primele dintr-o serie de măsuri menite să creeze condiţii propice pentru reunificarea deplină și definitivă a celor două state. Solicităm guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău să dea curs acestor măsuri, indispensabile pentru viitorul comun al naţiunii române -încă divizate în două state – pentru a fi înfăptuite până în anul 2018.
– Cerem preşedintelui Nicolae Timofti să aibă o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiilor, organizaţiilor, grupurilor de iniţiativă şi ai partidelor politice unioniste din Republica Moldova, la care să fie discutată situaţia în care se află acum societatea noastră şi destinul ei. Sperăm ca această solicitare ne va fi ascultată, fără a fi nevoie să recurgem la proteste în fața Președinției Republicii Moldova.
– Atenţionăm toţi cetăţenii de bună credinţă ai Republicii Moldova că pentru duminică, 27 septembrie, forţele ostile viitorului românesc, european al populației, preconizează să iasă în stradă la Chişinău şi să obţină înlăturarea de la putere a actualei guvernări prin proteste non-stop, care nu exclud recurgerea la violențe.
– Solicităm tuturor cetăţenilor conştienţi şi bine-intenţionaţi, indiferent că sunt unionişti sau încă nu, să se abţină de la a participa la aceste acțiuni, deoarece o victorie a forţelor revanşarde pro-ruse va duce la anularea viitorului nostru democratic şi prosper, şi la instaurarea unui regim autoritar, violent, aducător de sărăcie. Sperăm că organele de forță din Republica Moldova vor fi în stare să facă față provocărilor puse la cale de mercenarii Moscovei.

SEMNATARI:
1. Mișcarea Civică Tinerii Moldovei,
2. Platforma Unionistă Acțiunea 2012,
3. Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova,
4. Asociația “Lumina a Pedagogilor Transnistreni”,
5. Mișcarea Civică “Anul 1812”,
6. Societatea Scriitorilor Români din Basarabia,
7. Asociația “Spirit Românesc”,
8. Consiliul Național al Reîntregirii,
9. Grupul “Faptă nu Vorbă”
10. Fundația “Regina Elena”
11. Fundația Culturală “Căpriana”,
12. Asociația Veteranilor de Război “Tiras-Tighina” (AVR-1992),
13. Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Polititici din Republica Moldova,
14. Asociația “Vatra Românească”,
15. Centrul pentru o Societate Informată “Flacăra-Studio”,
16. Fundația Presei Libere,
17. Consiliul Unirii,
18. Partidul Național Liberal,
19. Partidul DREAPTA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.