Opozitia nu a votat Bugetul

După un obicei devenit deja tradiţie în anii de guvernare comunistă, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2008 a fost aprobat, vineri, de majoritatea parlamentară în două lecturi, exact în varianta propusă de guvern, chiar dacă opoziţia a formulat, în şase ore de dezbateri, mai multe critici dure, dar şi propuneri de modificare a proiectului.

Veniturile globale ale bugetului public naţional în 2008 vor fi de cca. 23,5 mlrd. lei, iar cheltuielile – de aproape 23,8 mlrd. lei, ambele capitole fiind în creştere cu 21,2% faţă de 2007. La Bugetul de Stat sunt prevăzute venituri de 14,658 mlrd. lei şi cheltuieli de 14,881 mlrd. lei, deficitul bugetar fiind estimat la 223,7 mln. lei. Pentru 2008, guvernul prognozează un Produs intern brut (PIB) de 56,8 mlrd. lei – în creştere cu 7% faţă de aşteptările pentru anul curent, o rată medie anuală a inflaţiei de 9,3% şi un curs de schimb mediu anual al valutei naţionale de 12,2 lei pentru 1 USD.

Nici în acest an premierul Vasile Tarlev n-a venit să prezinte în legislativ principalul document economico-financiar pentru următorul an, gândit, potrivit guvernului, ca unul de austeritate şi, totodată, orientat social. Cei care au ţinut rapoarte triumfaliste şi au încercat să răspundă la întrebările deputaţilor au fost ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, ministrul Finanţelor, Mihai Pop, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci. Răspunsurile acestora, în multe cazuri confuze şi neargumentate, nu au fost în măsură să-i mulţumească pe parlamentarii din opoziţie. Aceştia au criticat atât lipsa de viziune macroeconomică, caracterul sectorial, structura defectuoasă şi modul de formare a bugetului – dependent şi în 2008 de încasările de TVA la import şi remitenţele trimise de moldovenii care lucrează peste hotare -, cât şi „egoismul politic, incoerenţa şi lăcomia Puterii” la distribuirea cheltuielilor bugetare.

Bunăoară, opoziţia i-a reproşat guvernării că, din cele 148 mln. lei de alocaţii pentru unităţile teritorial-administrative, prevăzute pentru investiţii capitale, peste 100 mln. sunt pentru mun. Bălţi şi zece raioane unde comuniştii sunt la conducere. I-a deranjat pe parlamentarii din opoziţie şi faptul că pentru controversatul proiect „Caravela Culturii” al Lenuţei Burghilă şi pentru editarea „Enciclopedei Moldovei” sunt alocate 1,8 mln. şi, respectiv, 5 mln. lei, în timp ce pentru toate uniunile de creaţie – doar 720 mii lei. Nejustificată este, potrivit opoziţiei, şi alocarea a 4 mln. lei pentru reparaţia vilei prezidenţiale de la Condriţa, a 2 mln. pentru întreţinerea Complexului memorial „Eternitate” din Chişinău sau a 5,4 mln. pentru compensarea călătoriilor în transport în CSI a veteranilor armatei sovietice.

În timp ce legislatorii din opoziţie nu-şi dădeau rând la microfoane, deputaţii comunişti, convinşi că proiectul va trece oricum, molfăiau… de plictiseală. Când colegul lor de fracţiune, Nicolae Bondarciuc, citea la tribuna centrală raportul Comisiei pentru politică economică, buget şi finanţe, comunişti se înfruptau „patriotic” dintr-o cutie de bomboane „Moldova”, pe care o transmiteau cu grijă de la unul la altul, acoperită, conspirativ, cu un proiect de lege. Călătoria dulce a fost întreruptă de Iurie Stoikov care, după ce a observat că este filmat, a ezitat să mai pună bomboana în gură şi a transmis cutia… opoziţiei care, precaută, a pus-o pe banca presei. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.