Opoziţia a învins

De Valentina Baciu

Cele trei partide de opoziţie – PL, PLDM şi AMN – au boicotat şi cea de-a doua tentativă de alegere a preşedintelui R. Moldova, provocând astfel alegeri anticipate. Ca şi la 20 mai, partidului majoritar nu i-a ajuns un singur vot pentru a o alege în funcţia de şef al statului pe Zinaida Greceianâi. Conform legii, în astfel de cazuri, preşedintele în exerciţiu al RM dizolvă parlamentul şi anunţă alegeri anticipate.

Deşi au avut o săptămână la dispoziţie pentru negocieri, astăzi comuniştii au întrerupt şedinţa plenară cerând discuţii cu cele trei partide de opoziţie parlamentare. Pe rând, Vladimir Voronin, împreună cu Vladimir Ţurcan şi Mark Tkaciuk, au mers să discute cu deputaţii din PL, PLDM şi AMN. Ei au anunţat că vor o coaliţie largă, în numele unui guvern şi program anti-criză. Dar Opoziţia s-a ţinut tare şi şi-a respectat promisiunea de a nu vota o conducere comunistă care a fraudat alegerile. După ce au trecut pe la urna de vot, deputaţii din fracţiunea majoritară au aşteptat mai bine de o jumătatea de oră să se întâmple o minune şi cineva din Opoziţie să vină să voteze. Dar nimeni nu s-a mai apropiat de urnă.

„Astăzi este un moment istoric, asistăm la cristalizarea unei Opoziţii unite, principiale şi responsabile. Astăzi Opoziţia a oferit o lecţie de demnitate civică, a confirmat că şi în RM se merită să se investească în idei, principii şi echipe. Drept urmare, astăzi asistăm la „înhumarea” prostituţiei politice”, a declarat Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedintele AMN. „Cetăţenii RM nu doresc legitimarea unei fraude, nu doresc ca votul lor să contribuie la perpetuarea unui regim autoritar, care le încalcă drepturile şi libertăţile”, a spus Vlad Filat, preşedintele PLDM. „Alegerile anticipate sunt o şansă pentru RM, o şansă pentru a se reabilita şi a se reveni la legalitate şi normalitate”, a menţionat Corina Fusu, vicepreşedinta PL.

Cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc în luna august. O declaraţie în acest sens a făcut prim-vicepreşedintele parlamentului, Vladimir Ţurcanu. Tot ieri, deputaţii comunişti au votat candidatura Zinaidei Grecianâi la funcţia de premier. Miercurea viitoare, pe 10 iunie, parlamentarii urmează să adopte componenţa cabinetului de miniştri şi planul de activitate al acestuia. Anterior Voronin a anunţat că abia după numirea noului guvern va semna decretul de numire a datei alegerilor anticipate. Opoziţia consideră că noul guvern va fi, de fapt, cel vechi. Totodată, cele trei partide parlamentare de opoziţie şi-ar dori ca anticipatele să aibă loc în septembrie. Amintim că prima încercare de alegere a preşedintelui a eşuat la 20 mai. Cea de a doua tentativă, din 28 mai, a fost amânată de comunişti pe motiv că în RM se sărbătorea Ispasul. Însă explicaţia dată de Opoziţie pentru această amânare a fost că majoritatea nu putea găsi votul care îi lipseşte.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.