Opacitatea negocierilor moldo-ruse trezeşte suspiciuni

Consilierul prezidenţial Mark Tcaciuc şi ministrul reintegrării Vasile Şova au plecat într-o vizită neanunţată la Moscova, aceasta fiind cea de-a cincea vizită a domnilor Tcaciuc şi Şova la Moscova în ultimele cinci luni. Despre faptul că vizitele au avut loc s-a anunţat post-factum, fără nici un fel de amănunte. Respectivele vizite la Moscova au avut ca scop negocieri pe plan bilateral Chişinău-Moscova pentru rezolvarea problemei Transnistriei şi, indirect, îmbogăţirea relaţiilor Republicii Moldova cu Rusia. Dat fiind secretul care învăluie aceste vizite, unii diplomaţi europeni şi americani nu sunt siguri despre intenţiile Chişinăului. În mod discret aceşti diplomaţi pun intenţiile respective sub semn de întrebare. Unele grupări din opoziţie, nu prea discrete, bănuiesc conspiraţii şi, vorba lui Caragiale, „se tem de trădări”. În realitate negocierile bilaterale cu Rusia nu intră deloc în logica pe care însuşi Chişinăul şi prietenii acestuia au promovat-o ani de-a rândul şi continuă să o promoveze – logica lărgirii formatului de negocieri cu includerea Occidentului. După îndelungate eforturi s-a reuşit în anul 2005 lărgirea formatului, prin care SUA şi Uniunea Europeană au căpătat oficial statutul de observatori, în practică fără vreo deosebire esenţială de participanţii cu statut de membru deplin. Ce-i drept, negocierile au rămas îngheţate din cauza Moscovei, care, la rândul ei, dă instrucţiuni Tiraspolului.

Însă nu numai formatul, ci şi însăşi conţinutul negocierilor trebuie schimbat. Lărgirea formatului este numai premisa pentru shimbarea conţinutului negocierilor, iată de ce se cuvine să perseverăm în formatul 5+2, chiar dacă negocierile sunt blocate. Ce şanse are Chişinăul să deblocheze negocierile jucând unu la unu cu Moscova? Şansele îmi par practic inexistente, afară de cazul în care Chişinăul s-ar angaja pe panta concesiilor unilaterale. Lecţiile anului 2003 rămân vii în memoria tuturor observatorilor, chiar dacă unii sunt sceptici, şi au fost bine învăţate de oficialităţile Chişinăului. Însă scepticii, ca şi opinia publică internă, au nevoie de asigurări, o repetare a anului 2003 fiind imposibilă, exclusă. Un grad minim de transparenţă a negocierilor, clarificări oficiale în măsura posibilului pot să ofere asigurările necesare. Precum am remarcat nu o dată, documentul Chişinăului oferit drept bază a negocierilor de la Moscova este un document bun. Din motive lesne de înţeles Chişinăul nu poate să publice documentul. Moscova pare dispusă să negocieze asupra acestui document o perioadă de câteva luni sau un an de acum înainte, desigur diplomaţii ruşi dorind să schimbe conţinutul documentului puţin câte puţin, jucând unu la unu cu Republica Moldova. Moscova sugerează Chişinăului că ar exista o ultimă şansă pentru rezolvarea problemei Transnistriei până la încheierea mandatului prezidenţial al domnului Putin la Kremlin. Eu cred că asemenea sugestii urmăresc să oblige Chişinăul să negocieze cu ochii aţintiţi asupra calendarului. Până către sfârşitul anului curent 2007, Moscova va încerca să schimbe puţin câte puţin documentul de bază, iar la sfârşitul anului, chiar în ajunul alegerilor prezidenţiale ruseşti din 2008, să ademenească Chişinăul să semneze o reglementare în interesul Rusiei pe plan bilateral. Desigur, reprezentanţii Chişinăului sunt conştienţi de acest lucru la etapa actuală. Pe mine nu mă îngrijorează situaţia de astăzi, dar mă îngrijorează posibilitatea ca negocierile bilaterale să genereze un proces dinamic, controlul asupra căruia ar scăpa părţii mai slabe. Anul trecut, în septembrie, când au început aceste negocieri bilaterale, un bun prieten american a sfătuit Chişinăul în modul următor: nu vă apucaţi să jucaţi şah tactic cu Rusia, căci Rusia e foarte tare la jocul de şah şi foarte periculoasă la orice joc pe întuneric. Eu ştiu că domnii Tcaciuc şi Şova sunt jucători iscusiţi şi perseverenţi, dar şansele dânşilor scad mult pe întuneric. O clarificare pentru diplomaţii occidentali şi pentru opinia publică internă, o rază de lumină în acest întuneric şi revenirea rapidă în formatul 5+2 ar avea efecte benefice pentru toţi. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.