O viață nouă pentru scuarul Cehov! Peste 500 de oameni au contribuit cu donații/ INTERVIU

scuarul cehov campanie
Interviu cu Victor Chironda, inițiatorul mișcării “O viață nouă pentru scuarul Cehov”.

Victor, a început “schimbarea la față” a scuarului Teatrului Cehov. Care au fost primele schimbări?

Da, schimbarea a început. Au fost deja efectuate o serie de lucrări de pregătire, de către serviciile municipale. Au fost curățiți copacii și au fost tăiați arbuștii sălbatici care creșteau chiar pe trotuar. Au fost schimbați stâlpii vechi de iluminare stradală, iar trotuarul a fost plombat. Urmează să pavăm trotuarul și să punem stâlpi decorativi de delimitare a trotuarului, ca să eliminăm definitv parcarea pe trotuar. În paralel vom face lucrări de reamenajare a gazonului.
Când se va finisa campania de colectare de fonduri, din cei 15 mii de dolari vom procura utilități pentru scuar: bănci, felinare, coșuri de gunoi, stîlpi decorativi, panou informativ și le vom amplasa.

Câte persoane au contribuit până acum cu bani pentru amenajarea scuarului? Ce sumă a fost adunată?

Până acum avem circa 180 de persoane care au contribuit cu donații pe platforma online de colectare. Acolo sunt colectați peste 7 mii de dolari. De asemenea, circa 4 mii de lei au fost transferați de diferiți agenți economici pe contul ONG-ului, plus banii adunați în boxele de colectare. Cred că în total au făcut donații peste 500 de persoane.

A oferit cineva și alt ajutor decât bani?

Da, multă lume se implică cu altfel de ajutor decît bani. Sunt oameni care ne ajută cu promovarea proiectului, cu organizarea evenimentelor, cu consultații referitor la aspectele tehnice ale lucrărilor care le facem.

S-au implicat în vreun mod și autoritățile locale?

Avem o colaborarea foarte bună cu autoritățile locale . Toate lucrările din scuar au fost coordonate cu Pretura Centru și Primăria, iar serviciile municipale de profil au efectuat lucrările care sunt în competența lor. De asemenea, avem o promisiune de la Consiliul Municipal că, pentru reamenajarea scuarului vor fi alocați circa 200 mii lei, bani din care putem efectua lucrările de pavare și reamenajare a spațiului verde.

Ce trebuie să știe persoanele care doresc să doneze?

Acest proiect este o premieră pentru Chișinău și Republica Moldova. De asta s-ar putea ca unii oameni să se uite sceptic la această inițiativă și să se abțină să doneze. Dar ei trebuie să știe că donează nu pentru grupul nostru de inițiativă sau pentru Primărie, ci pentru sine și urmașii săi.

Cu toții vrem să avem o capitală europeană, un oraș frumos și plăcut, să avem zone pietonale, spații verzi. Dar asta nu este doar treaba autorităților. Orașul Chișinău este casa noastră comună, și suntem datori cu toții să facem ordine în ea și să păstrăm ceea ce avem. De asta eu îi îndemn pe toți locuitorii și oaspeții capitalei să susțină acest proiect și să doneze. Pentru că succesul acestei inițiative va servi drept model și inspirație pentru alte proiecte de acest gen.

Donațiile pot fi făcute pe platforma de colectare indiegogo, pe acest link.

sau pe acest cont bancar:

”ProCredit Bank” SA

IDNO banca: 1007600059183

B.C. ””ProCredit Bank” SA”

Cod swift: PRCBMD22

cont: 2251163125001498 în MDL

Asociația Obștească Centrul pentru Politici Europene

IDNO/cod fiscal: 1011620003763

destinația: Donație scuarul Cehov

sau în boxa de colectare care se află în scuarul teatrului Cehov.

În ce se va transforma scuarul Cehov după renovare?

După renovare acest scuar trebuie să se transforme într-un spațiu prietenos și util oamenilor. Ei vor putea veni aici să petreacă timpul liber, să se odihnească, să citească, să stea pe net. Dacă oamenii vor petrece aici clipele lor de fericire, își vor da întîlniri, vor face poze să știți că scopul nostru a fost atins.

Succes!

scuar scuar 2 ScuarulCehov mic

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.