O comisie va eluicida cauzele dezordinilor din Chisinau

Comisia de stat pentru elucidarea cauzelor dezordinilor de la 7-8 aprilie planifica sa elaboreze mai multe recomandari cu caracter politic, social si de drept privind nepermiterea repetarii unor asemenea situatii pe viitor.

 Dupa cum transmite INFOTAG, despre aceasta a declarat presedintele comisiei, presedintele comisiei juridice a parlamentului, Vladimir Turcan.

"Activitatea comisiei nu se va constitui dupa principiul inaintarii acuzatiilor si exprimarii sentintelor. Activitatea comisiei nu trebuie sa fie folosita ca motiv pentru reglarea relatiilor intre partidele politice si acumularea capitalului politic", a spus Turcanu.

Acesta a subliniat ca "comisia nu intentioneaza sa inlocuiasca organele de drept, va respecta prezumtia nevinovatiei si dreptul la autoaparare".

"Nu tine de competenta noastra sa stabilim gradul de participare si de responsabilitate al fiecarui participant. noi trebuie sa studiem cauzele violentelor si sa facem recomandari organului legislativ. Noi vom oferi posibilitatea de exprimare pentru toate persoanele interesate", a subliniat presedintele comisiei.Turcan a mentionat ca una dintre sarcinile comisiei este de a studia cauzele participarii masive a studentilor si elevilor la actiunile din 7 aprilie.

La prima sedinta comisia a stabilit regulamentul de lucru. S-a decis ca comisia sa audieze informatia primariei Chisinaului, a tuturor organelor de drept, a Procuraturii Generale, a Ministerului Sanatatii, a Comisiei Electorale Centrale, a Centrului pentru Drepturile Omului.

Dupa cum a relatat anterior INFOTAG, comisia de stat pentru elucidarea cauzelor, conditiilor si consecintelor evenimentelor de la Chisinau a fost constituita marti printr-un decret al presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin. Potrivit decretului prezidential, concluziile comisiei vor fi prezentate pina la 5 mai si vor fi examinate in cadrul unei sedinte a parlamentului Moldovei

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.