Nu se practică tragerea cu tunul în vrăbii

De Radu Benea

Igor Boțan: „A fost o exagerare să se accepte alegerea directă a şefului statului pentru soluţionarea unei probleme de blocaj instituţional”.

Igor Boţan: „În linii mari, AIE a funcţionat mai bine decît se aştepta, dar mai slab decît se putea. Cea mai mare realizare a AIE este că înlăturînd PCRM de la guvernare a reuşit să menţină RM pe linia de plutire, descizîndu-i chiar perspective noi. Aceste perspective sînt legate de reuşita în a convinge UE să susţină demersul pro-european al AIE. Faptul că în ultima vreme un şir de comisari europeni vizitează RM cu regularitate, mă refer la comisarii pentru politica de vecinătate, agricultură şi dezvoltare regională, este un indicator foarte important. Asta se întîmplă după aprobarea de către UE şi partenerii de dezvoltare a proiectului „Rethink Moldova” şi dispoziţia de finanţarea a acestuia cu 2 miliarde euro”.

Europa Liberă: Dar ce ar fi putut face AIE şi nu a făcut?

Igor Boţan: „Cred că în condiţiile de boicot total din partea opoziţiei comuniste, AIE avea o singură sarcină – să demonstreze că poate guverna ţara mai bine şi cu mai multă responsabilitate decît PCRM. Din păcate, componentele AIE nu au fost în stare să semneze un acord privind principiile de cooperare în cadrul alianţei şi modul de soluţionare a neînţelegerilor. Subliniez acest lucru fiindcă se ştie că fundaţiile germane Friedrich Ebert şi Konrad Adenauer şi-au oferit asistenţa pentru semnarea de către componentele AIE a unui acord gen Merkel-Steinmeier din 2005, cînd în Germania a fost constituită aşa-zisa coaliţie largă. Mai mult, AIE nici nu s-a învrednicit măcar să aibă un centru de coordonare a acţiunilor, lucru care ieşea în evidenţă după tot felul de iniţiative necoordonate ale vreo unuia dintre liderii AIE, după care ceilalţi erau nevoiţi să se convoace pentru a repara situaţia. În consecinţă, manifestarea egoismului uneia din componentele alianţei bătea prin ricoşeu în interesele partenerilor, menţinînd şansele PCRM de a se revanşa”.

Europa Liberă: Neglijarea intereselor partenerilor de alianţă, despre care vorbiţi, face imposibilă reeditarea acesteia după alegerile anticipate?

Igor Boţan: „Nu face neapărat imposibilă reeditarea AIE, dar cu certitudine o îngreunează. În primul rînd, o alianţă nouă va fi, practic, imposibilă fără semnarea unui document care, în afara unui program de guvernare, să reglementeze activitatea propriu-zisă a eventualei alianţe re-editate, a limitelor de manevră pentru componentele sale şi a modalităţilor de soluţionare a conflictelor interne. În al doilea rînd, o re-editarea a alianţei va fi posibilă doar dacă componentele actualei AIE nu se vor certa definitiv în procesul de alegere directă a şefului statului”.

Europa Liberă: Alegerea directă a şefului statului ar trebui trecută la categoria succeselor sau insucceselor guvernării AIE?

Igor Boţan: „Cred că nici la una din categoriile menţionate, mai degrabă poate fi atribuită categoriei „efecte neprevăzute”. Din cauza pregătirilor pentru alegerile directe ale şefului statului asistăm deja la răcirea relaţiilor dintre principalii actori ai AIE. În continuare ne putem aştepta doar la înăsprirea concurenţei şi la creşterea rolului opoziţiei comuniste în subminarea încrederii dintre componentele alianţei. În plus, modul în care AIE a reuşit să creeze un precedent pentru modificarea Constituţiei reprezintă un pericol real pentru lunecarea Republicii Moldova spre un regim autoritar după revenirea la alegerea directă a şefului statului. Cred că a fost o exagerare să se accepte alegerea directă a şefului statului pentru soluţionarea unei probleme de blocaj instituţional. Nu se practică tragerea cu tunul în vrăbii”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.