Noul proiect de lege privind secretul de stat ar putea fi o lovitura grava libertatii de exprimare

Mai multe organizatii media din Republica Moldova se arata ingrijorate fata de noul proiect de Lege cu privire la secretul de stat si secretul de serviciu, elaborat de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), aprobat prin Hotararea Guvernului si prezentat Parlamentului Republicii Moldova spre examinare.

Potrivit unei declaratii comune, semnata de 9 organizatii media, acest act a fost elaborat in taina fara implicarea in proces a structurilor societatii civile si fara a se tine cont de actuala practica internationala si de pervederile actelor normative nationale. “Autorii noului proiect au preluat mai multe prevederi din Legea cu privire la secretul de stat in vigoare, altele trunchiate arbitrar, incluzandu-se un sir de capitole si articole vagi, ambigue, cu o marja mare de interpretare, care au drept scop ingradirea maxima a accesului publicului la informatiile oficiale, incusiv la cele de serviciu”, noteaza autorii declaratiei.

Conform proiectului de lege, informatiile secrete, constituie „informatiile protejate de stat in domeniile de activitate a autoritatilor publice, a caror divulgare sau pierdere poate cauza prejudicii autoritatilor publice sau statului. Astfel, notiunea permite secretizarea arbitrara a oricarei informatii oficiale, pe motivul pericolului “prejudicierii autoritatilor publice”.

Proiectul mai prevede ca la „angajarea, numirea sau alegerea in functie intr-o autoritate publica cetateanul isi asuma in scris obligatia de pastrare a secretului de serviciu. Deosebit de grava, in opinia organizatiilor media, este si excluderea din proiect a controlului parlamentar, interdepartamental si departamental, a supravegherii exericitate de catre procuror privind apararea secretului de stat, prevederi necesare si existente in Legea in vigoare. Acest control le va reveni conducatorilor autoritatilor publice si intreprinderilor subdiviziunilor lor interioare de protectie a informatiilor secrete si SIS. Chiar si presedintele tarii a fost lipsit de vreo imputernicire in ceea ce priveste atribuirea informatiilor la secretul de stat si protectia lor.

In cazul in care noul proiect va fi adoptat, acesta va constitui o lovitura grava libertatii de exprimare. El va afecta catastrofal accesul persoanelor la informatiile de interes public si va frana procesul de democratizare a societatii. In schimb va stimula coruptia si faradelegile functionarilor de toate nivelurile, carora li se vor deschide posibilitati nelimitate de a se ascunde dupa “paravanul protectiei secretului de serviciu”.

Solicitat de REPORTER.MD, editorialistul, comentatorul politic, Petru Bogatu, a subliniat ca acest proiect de lege este un tic bolsevic, care sfideaza standardele europene in materie de acces la infromatie, din doua motive. In primul rand, conceptul de secret de stat sau de servicu este unul normal pentru Europa, dar el este prost definit in proiectul mentionat.

In opinia lui Bogatu, adoptarea acestei legi va permite oricarui functionar public sa ascunda orice informatii, sub pretextul secretului de servicu. In al doilea rand, aceste proiect este un abuz, pentru ca a fost elaborat de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), care nu este o institutie politica si nu are dreptul sa lanseze initiative politice, acesta implicandu-se abuziv in procesul legislativ in general.

La randul sau, directorul Centrului de Investigatii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a tinut sa mentioneze ca proiectul de lege respectiv nu va face altceva decat sa legifereze tainuirea mai multor informatii care, conform legislatiei in vigoare, nu fac parte din categoria celor cu caracter secret.

“Consider ca la examinarea si adoptarea acestui proiect de lege, Parlamentul, care se considera unul democratic, ar trebui sa organizeze dezbateri publice, cu participarea jurnalistilor si a societatii civile si sa tina cont de opiniile si parerile lor”, a subliniat Cozonac. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.