Nou! Evgheni Şevciuk propune înăsprirea cerinţelor de obţinere a aşa-zisei cetăţenii rmn

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a prezentat sovietului suprem, organ legislativ local în stânga Nistrului, un proiect de lege ce prevede înăsprirea, după modelul Rusiei, a cerinţelor de obţinere a aşa-zisei cetăţenii rmn.

Astfel, în proiectul său, Evgheni Şevciuk propune ca pentru obţinerea cetăţeniei candidaţii vor trebui, pe lângă actualele cerinţe, să demonstreze o sursă legală de venit şi să posede una din limbile vorbite în stânga Nistrului. În plus, termenul de trai permanent în regiunea transnistreană necesar pentru obţinere a cetăţeniei se va extinde de la un an până la cinci ani.

De asemenea, vor fi modificate şi condiţiile de acordarea a cetăţeniei în urma căsătoriei.

Astfel, cetăţenii străini vor putea obţine aşa-zisa cetăţenia transnistreană doar după trei ani de căsătorie, în timp ce în prezent aceasta se obţine în mod automat, după înregistrarea mariajului.

În plus, Evgheni Şevciuk propune ca să fie extinse şi condiţiile pentru refuzul de acordare a cetăţeniei. Astfel, dacă în prezent cererea de obţinere a cetăţeniei este refuzată, doar dacă solicitantul a comis o crimă, atunci liderul Şevciuk propune ca această să fie refuzată şi în cazul ”dacă candidatul prezintă pericol pentru securitatea regiunii, a participat la acţiuni cu caracter extremist sau face parte din organele de forţă ale altui stat”.

Totodată, potrivit noului proiect, cetăţenii din stânga Nistrului nu vor putea renunţa atât de uşor la cetăţenia rmn, cererea acestora nu va fi acceptată dacă „cetăţeanul nu şi-a onorat obligaţiile faţă de rmn”.

Evgheni Şevciuk a precizat că la baza proiectului dat a stat legea privind acordarea cetăţeniei Federaţiei Ruse şi a cerut ca acesta să fie adoptat până la 1 februarie. În opinia lui, „adoptarea acestui proiect ar permite stabilirea unui echilibru între interesele cetăţeanului şi a statului”.

De notat că potrivit datelor din stânga Nistrului, în 2012 – 1 364 de persoane au solicitat aşa-zisa cetăţenie rmn, în 2013– 1 327 persoane, iar în 2014 – 403 persoane. Datele din 2014 sunt cauzate de schimbarea condiţiilor de şedere în stânga Nistrului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.