Nou! CEC va solicita instituţiilor să examineze înregistrarea la reşedinţă a studenţilor

Comisia Electorală Centrală va solicita administrației instituțiilor de învățămînt să examineze posibilitățile de înregistrare la reședință a studenților și elevilor cu drept de vot care locuiesc în căminele acestor instituții. Aceasta după ce membriil CEC s-au întâlnit joi, 3 noiembrie, cu un grup de tineri, care au solicitat să poată vota la 13 noiembrie la locul de studii.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, Alina Russu, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, a menţionat că prevederile Codului electoral despre particularităţile votării studenţilor şi elevilor cu drept de vot înmatriculaţi la instituţiile de învăţământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă se referă doar la alegerile parlamentare.

Membru CEC, Vladimir Șarban, a declarat tinerilor prezenți la discuție că, la începutul perioadei electorale s-a adresat unui grup de deputați în Parlamentul Republicii Moldova cu solicitarea de a examina posibilitatea extinderii normei electorale ce se referă la particularitățile participării la alegeri a studenților și elevilor cu drept de vot în cadrul scrutinului prezidențial. Or, această competență o deține în exclusivitate Parlamentul.

Comisia Electorală Centrală declară că este preocupată de asigurarea condițiilor pentru ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot.

În acest context, Comisia va solicita administrației instituțiilor de învățământ să identifice mecanisme pentru înregistrarea la reședință a studenților și elevilor cu drept de vot, astfel încît aceștia să poată participa la cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial organizat pe 13 noiembrie, curent, prezentându-se la secțiile de votare deschise în localitatea unde se află universitatea ori colegiul în care învață.

Totodată, aceștia pot obține certificatul pentru drept de vot  de la biroul electoral al secţiei de votare la care sînt arondați. Certificatul, ce poate fi ridicat până în ziua dinaintea zilei alegerilor. Acesta oferă posibilitatea de a vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.