Noii deputaţi renunţă la cea de-a doua cetăţenie

Cei 20 de deputaţi moldoveni de opoziţie, aleşi în urma scrutinului din 5 aprilie, au depus cereri de renunţare la cetăţenia româna, după ce Comisia Electorală Centrală le ceruse acest lucru acum o săptămână, ca o condiţie pentru acordarea mandatului.

Deputata din partea Partidului Liberal, Corina Fusu, a declarat că deputaţii din cele trei partide de opoziţie – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră – au decis de comun acord să se conformeze cerinţei CEC. „Totuşi, în cazul în care Marea Camera a CEDO va menţine valabilitatea deciziei CEDO din 18 noiembrie 2008 în cauza Tănase şi Chirtoacă contra RM şi, astfel, Guvernul de la Chişinau va fi obligat să anuleze interdicţiile impuse la ocuparea de funcţii publice pentru deţinătorii mai multor cetăţenii, ne rezervam dreptul de a suspenda procedura de renunţare la cetăţenia româna”, a declarat Fusu. Audierile în Marea Camera a CEDO au fost fixate pentru 16 septembrie 2009.
Din rândul deputaţilor de opoziţie, cetăţeni români sunt nouă membri ai Partidului Liberal, cinci membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova şi alţi cinci ai Alianţei „Moldova Noastră”. Un alt membru al AMN, Veaceslav Platon, are atât cetăţenia României, cât şi pe cea a Federaţiei Ruse. Printre deputaţii care au dublă cetăţenie este şi un reprezentant al PCRM. Acesta este şi cetăţean bulgar.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.