NG: Voronin a reabilitat, de fapt, Moscova

Moldova.ORG – Nu numai presa de la Bucureşti, ci şi cea de la Moscova analizează marţi, 29 aprilie 2008, declaraţia Preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, făcută vineri, 25 aprilie 2008, în cadrul unei intervenţii televizate, conform căreia Bucureştiul l-ar fi obligat pe Mircea Snegur, primul preşedinte moldovean, să înceapă războiul contra Transnistriei.

Publicaţia „Nezavisimaia gazeta” (Ziarul independent – n.r.) de la Moscova scrie în articolul „Mâna Bucureştiului în locul mânii Moscovei”: „Realaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti se pot înrăutăţi considerabil. Vladimir Voronin a acuzat România de provocare a conflictului transnistrean, ceea ce reabilitează, de fapt, Moscova, faţă de care Chişinăul înaintase anterior aceeaşi pretenţie”.

Publicaţia rusă notează că declaraţia neaşteptată a lui Voronin nu a făcut decât să întărească poziţia liderilor de la Tiraspol, care întotdeauna au speculat „factorul românesc” pentru a nu accepta reunificarea Transnistriei cu R. Moldova.

„Nezavisimaia gazeta” constată şi latura ridicolă a afirmaţiilor lui Voronin, or, acesta, la fel ca şi toţi oficialii de la Chişinău, a susţinut, în perioada 2003-2007, că războiul de pe Nistru din 1992 a fost „mâna (opera) Moscovei”. Întrebarea pe care o pune publicaţia citată este: „De ce Voronin a tăcut până acum?”.
„Cu această declaraţie, Voronin a început campania electorală pentru alegerile parlamentare, programate în primăvara anului 2009. Partidul Comuniştilor e în criză de imagine şi speră că, prin retorica sa antiromânească, va câştiga voturile moldovenilor antiromâni şi a cetăţenilor rusofoni”, a declarat pentru „Nezavisimaia gazeta” preşedintele Partidului Republican, Nicolae Andronic. Acesta a amintit, totodată, că, în anul 2005, Voronin a jucat altfel, „insultând Moscova şi obţinând susţinerea Preşedintelui Românei, Traian Băsescu”.
Ziarul citat a solicitat şi opinia a două personalităţi politice, care, în 1992, „se aflau pe baricade diferite”. Este vorba de fostul ministru al Securităţii Naţionale, Anatol Plugaru şi de aşa-numitul ministru al MGB-ului de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev alias Şevţov. Anatol Plugaru, „ca om care ştie mai multe despre acel război”, a declarat că „nu a auzit de vreun ordin de la Bucureşti ca trupele moldovene să intre în Tighina (Bender), ordinul fiind dat de conducerea R. Moldova”. El a mai spus că „Bucureştiul a influenţat politica R. Moldova, a finanţat Frontul Popular, care lupta pentru ieşirea republicii din componenţa URSS şi alipirea ei ulterioară la România”.
La rândul său, Vladimir Antiufeev (Şevţov) a repetat declaraţiile sale de serviciu, conform cărora „în timpul războiului, soldaţii moldoveni luptau cu armament românesc, se deplasau cu blindate româneşti. Aşa că, a existat o susţinere directă a conflictului deja declanşat”. Antiufeev nu exclude că Voronin are dreptate, atunci când acuză Bucureştiul de declanşarea războiului de pe Nistru.

„Nezavisimaia gazeta” consideră că reacţia Bucureştiului oficial nu se va lăsa aşteptată, or, potrivit publicaţiei, este una să te cerţi din cauza denumirii corecte a limbii vorbită de moldoveni – „moldoveneasca” sau „româna” şi este cu totul altceva să acuzi de declanşarea unui conflict militar o ţară membră NATO, precum este România. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.