Neutralitatea R. Moldova pentru securitatea Rusiei

Moldova.ORG – Deputaţii Parlamentului de la Chişinău discută în Comisiile permanente proiectul de lege privind Concepţia Securităţii Naţionale a R. Moldova, iniţiat de Partidul Comuniştilor la 10 aprilie 2008, imediat după summit-ul NATO de la Bucureşti, la care Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin a cerut comunităţii internaţionale recunoaşterea neutralităţii permanente a R. Moldova. Analistul politic Vladimir Socor menţiona recent că recunoaşterea internaţională a neutralităţii R. Moldova este una dintre condiţiile impuse lui Voronin de Federaţia Rusă, în procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Proiectul de lege al Concepţiei bate în cuie statutul de neutralitate permanentă al R. Moldova, care constituie „principiul de bază şi piatra de temelie a conceptului securităţii naţionale”. De asemenea, stipulează că R. Moldova nu va adera la niciun bloc militar, nu va participa la acţiuni militare şi nu va admite dislocarea pe teritoriul său a trupelor militare ale altor state (Constituţia RM art. 11).
În Concepţie se stipulează şi elemente noi, acestea fiind în spiritul pretenţiilor recente ale Moscovei: „Contingentul militar al R. Moldova va fi limitat la angajaţi în bază de contract, care vor avea doar prerogative de apărare şi de participare în operaţiuni pacificatoare. R. Moldova va consolida relaţiile de parteneriat şi cooperare cu ţările neutre membre ale UE, va depune eforturi pentru recunoaşterea expresă a neutralităţii permanente de către principalii actori internaţionali”.

Îl vom cita în context pe acelaşi analist politic, Vladimir Socor, care a spus într-o intervenţie televizată că intenţia lui Voronin de a cere recunoaşterea internaţională a neutralităţii R. Moldova, “este o sarcină imposibilă, deoarece nimeni la nivel internaţional nu va recunoaşte, cu atât mai mult garanta, neutralitatea R. Moldova. Marile puteri nu mai garantează asemenea lucruri în perioada actuală”.

Solicitată de Moldova.ORG, deputatul liberal Vitalia Pavlicenco, care a participat miercuri, 30 aprilie 2008, la dezbaterile din Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană pe marginea proiectului de lege privind Concepţia Securităţii Naţionale a R. Moldova, a declarat următoarele: „Acest proiect de lege are menirea de a satisface interesele Moscovei, implicit ale Tiraspolului, adică de a abate R. Moldova din calea integrării în UE şi de a opri extinderea sistemului colectiv occidental de securitate – NATO spre Est, inclusiv aderarea R. Moldova la acest bloc politic şi militar. Concepţia este elaborată în mare grabă pentru a servi în procesul de reglementare transnistreană, care, precum se vede, este în detrimentul intereselor şi aspiraţiilor naţionale ale R. Moldova”. Liderul Partidului Naţional Liberal consideră, însă, inutil efortul comuniştilor, or, potrivit ei, „această lege va fi anulată de viitoarele guvernări democratice, proeuropene, reformatoare”.

În calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare de politică externă şi integrare europeană, Vitalia Pavlicenco a dezaprobat intenţiile comuniştilor, stipulate în Concepţie, de a coopera în domeniul securităţii doar cu statele neutre, membre ale UE, în loc să se pună accent pe cooperarea cu UE şi ţările ei membre, parte a sistemului de securitate euroatlantic”.

Pavlicenco a mai declarat pentru Moldova.ORG, că proiectul de lege nu prevede expres evacuarea neîntârziată şi necondiţionată a trupelor ruseşti din R. Moldova, Concepţia prevede cooperarea cu CSI, inclusiv în domeniul securităţii, dar nu şi cu OSCE. De asemenea, nu sunt clare relaţiile cu Ucraina, dar se insistă asupra unui Tratat de frontieră cu România.

În opinia deputatului Vitalia Pavlicenco, „această Concepţie denotă faptul că guvernarea comunistă şi aliaţii ei au schimbat orientarea proeuropeană a R. Moldova, anunţată în 2005, pe una prorusească, pentru a câştiga alegerile parlamentare din 2009 şi pentru a menţine astfel R. Moldova în sfera de influenţă a Rusiei”. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.