Neintelegeri cu privire la alegerea presedintelui

in rindurile opozitiei din Republica Moldova incep sa apara fisuri cu privire la alegerea viitorului Presedinte. Partidul Social Liberal, parte componenta a Blocului Moldova Democrata a anuntat ca ar putea vota un candidat nealiniat politic in Parlament. Aceasta atitudine contravine celei anuntate de ansamblul opozitiei care anuntase boicotarea scrutinului prezidential in vederea fortarii alegerilor parlamentare anticipate.

La numai o saptamina de la declaratia liderului BMD, Serafim Urechean, care anunta ca Blocul nu va participa la votarea sefului statului in noul Parlament, Partidul Social Liberal, componenta a BMD, s-a aratat rezervat fata de aceasta initiativa.

Liderul PSL, Oleg Serebrian, a declarat la BBC ca formatiunea sa ar putea vota seful statului daca pentru aceasta functie va fi propusa o persoana care sa reprezinte interesul national al Republicii Moldova.

Oleg Serebrian spune ca „daca va fi propus, de exemplu, un candidat necomunist care sa convina tuturor formatiunilor parlamentare, sa fie un candidat la presedintie care sa corespunda anumitor rigori, anumitor criterii, un om cu nume bun care sa asigure Parlamentul Republicii Moldova ca va fi un garant al stabilitatii acestei tari, al valorilor europene, de ce nu?”

Aceasta declaratie a liderului PSL survine dupa ce, simbata, cei 34 de deputati ai Blocului „Moldova Democrata”, inclusiv Oleg Serebrian, se angajasera sa nu participe la alegerea unui presedinte propus de Partidul Comunistilor.

Tot la sfirsitul saptaminii trecute, Partidul Social Liberal (PSL) difuzase un comunicat in care punea anumite conditii de principiu pentru existenta in continuare a BMD.

PSL cerea deputatilor alesi pe listele partenerilor de bloc – Partidul Democrat si Partidul „Alianta Moldova Noastra” – sa-si ia angajamentul scris ca nu vor coaliza cu Partidul Comunistilor in vederea alegerii presedintelui Republicii Moldova.

Cealalta formatiune parlamentara de opozitie, Partidul Popular Crestin Democrat, care anuntase, anterior, ca nu va participa la votarea sefului statului, nu si-a schimbat atitudinea. Iata ce a declarat la BBC vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov.

„Pozitia noastra in acest moment ramine neschimbata. Vom boicota alegerea unui presedinte din partea majoritatii care s-a conturat in Parlament si consideram ca alegerile anticipate ar fi solutia cea mai potrivita”.

in urma scrutinului din 6 martie, Partidul Comunistilor a obtinut 56 de mandate din 101 in Parlament. Presedintele Republicii Moldova se alege, insa, cu cel putin 61 de mandate.

Cu cele trei mandate ale PSL, Comunistii ar putea avea 59, cu doua mai putine decit majoritatea necesara alegerii sefului statului. Daca Parlamentul nu reuseste alegerea Presedintelui din trei tururi de scrutin, atunci se convoaca alegeri generale repetate in termen de trei luni.// Corneliu Rusnac, 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.