NATO: Cerem retragerea imediata a fortelor militare rusesti din Transnistria

Ministrii de externe ai statelor membre NATO, reuniti la Bruxelles, au cerut, ieri, retragerea imediata a trupelor rusesti din Transnistria. "NATO ia nota cu regret de lipsa de progrese in procesul de retragere a fortelor militare rusesti din Republica Moldova si cere Rusiei sa reia si sa incheie retragerea cat mai curand posibil", se arata intr-un comunicat dat publicitatii dupa Consiliul Nord-Atlantic. Ministrul roman de externe Mihai Razvan Ungureanu (foto) a afirmat ca a atras atentia asupra situatiei din Transnistria in cursul intalnirilor de ieri, precizand ca este nevoie de maturitate politica.

Oficialul roman a insistat asupra chestiunii transnistrene in cadrul discutiei mai largi din NATO privind politicile de vecinatate, spunand ca nu s-a atins nivelul de "maturitate politica" care sa duca la un compromis intre statele implicate in formatul de negocieri. "Ceea ce ar putea debloca dialogul, la nivelul atitudinii politice, ar fi onestitatea care ar face, de exemplu, ca legaturile economice subterane intre Tiraspol si alte state implicate in rezolvarea chestiunii transnistrene sa fie scoase la iveala, astfel incat sa nu existe aranjamente de culise intre participanti, transformand in felul acesta procesul de negociere intr-o farsa", a explicat Ungureanu.

Ministrii de externe ai statelor NATO s-au concentrat ieri pe temele de strategie politica si militara ale Aliantei, dupa ce subiectul presupuselor inchisori ilegale ale CIA a fost lamurit in mare masura miercuri seara, intr-o intalnire cu usile inchise. Oficialii s-au declarat multumiti de explicatiile care au fost date de Condoleezza Rice, cu toate ca nu s-au spus lucruri cu adevarat "noi" in timpul reuniunii. Ieri, liderii diplomatiilor celor 26 de state au stabilit noi directii de orientare ale misiunilor NATO.

Misiunea ISAF din Afganistan, extinsa

Astfel, misiunea ISAF din Afganistan va fi extinsa in 2006 inspre sudul tarii, unde acum actioneaza doar trupele misiunii "Enduring Freedom", aflate sub comanda americana.

Dat fiind climatul de violenta din aceasta zona, trupele ISAF vor avea posibilitatea "sa se apere in mod robust", dupa cum a declarat James Appathurai, purtatorul de cuvant al NATO. Aceasta sintagma exprima faptul ca soldatii NATO vor avea posibilitatea de a se implica in operatiuni militare defensive de mai mare amploare. In sudul Afganistanului vor fi adusi peste 2.000 de militari, care se vor adauga celor 9.000 aflati in prezent in nordul si vestul tarii. Ministrul roman de externe Mihai Razvan Ungureanu a afirmat ca este prematura o discutie despre aducerea in Afganistan a unor trupe suplimentare. In functie de succesul acestei faze a operatiunii, ar putea fi decisa in viitor implicarea misiunii NATO si in estul tarii, pentru a ajuta guvernul afgan sa-si impuna autoritatea.

Kosovo si Pakistan, pe agenda

De asemenea, sefii diplomatiilor au hotarat sa se implice in discutiile asupra procesului de pace in Orientul Mijlociu, fara a dori insa includerea in formatul standard de negocieri. In privinta "cazului Kosovo", NATO isi va pastra cei 17.000 de militari ai KFOR pentru a asigura climatul necesar pentru negocierile asupra statutului provinciei. Misiunea NATO din Pakistan, trimisa pentru a sprijini eforturile umanitare de dupa cutremurul din 8 octombrie, va fi retrasa in ianuarie 2006, lasand acolo infrastructura medicala creata. In privinta provinciei Darfur, din vestul Sudanului, NATO continua sa sprijine eforturile umanitare ale Uniunii Africane si ale ONU.

Oficialii NATO au decis ca summit-ul din luna noiembrie a anului viitor sa aiba loc in capitala letona Riga. Tema esentiala a acestei intalniri la nivel inalt va fi adaptarea Aliantei Nord-Atlantice la provocarile geostrategice ale secolului XXI. Dupa Riga, urmatorul summit va avea loc in primavara anului 2008, cand se va pune problema unei noi extinderi a Aliantei. Potrivit unor surse din MAE de la Bucuresti, Romania va incerca sa obtina organizarea acestei reuniuni.

Romania respinge planul lui Blair pentru bugetul UE

Romania nu este de acord cu planul pentru bugetul UE pentru perioada 2007–2013, propus lunea trecuta de premierul britanic Tony Blair, care include si reducerea ratei de cofinantare a proiectelor pentru Romania si Bulgaria, conform declaratiilor facute miercuri seara de catre ministrul de externe roman Mihai Razvan Ungureanu si redate de Mediafax. Aflat in Bruxelles la Conclavul extraordinar al ministrilor de Externe ai UE, seful diplomatiei romane a precizat ca pledeaza pentru mentinerea pachetului financiar pe care l-a convenit in timpul Consiliului European din iunie 2005, cu presedintia luxemburgheza a UE. El a subliniat insa ca "propunerea britanica trebuie privita cu cat mai putina patima politica, deoarece Londra incearca sa gaseasca un teren de discutie pentru obtinerea unui compromis", la Summitul UE, de saptamana viitoare. Ungureanu a insistat asupra faptului ca "sumele alocate pentru perioada 2007-2009 sunt fixe si ca Bucurestiul nu doreste ca, din punct de vedere al intregului buget, reducerea cheltuielilor sa afecteze fondurile structurale sau cele pentru dezvoltare rurala, de care Romania are nevoie stringenta". Pozitia lui a fost impartasita de majoritatea tarile membre UE care au prezentat si ele amendamente la propunerea britanica. // Gardianul  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.