NATO cere categoric Rusiei sa-si retraga trupele din Moldova

Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO, care au participat, joi, la Consiliul Nord-Atlantic de la Bruxelles, au facut un apel categoric catre Federatia Rusa sa reia si sa incheie cat mai curand retragerea trupelor sale din Republica Moldova, potrivit comunicatului dat publicitatii la finele reuniunii.

Documentul semnat de toti cei 26 de membri ai NATO reaminteste Federatiei Ruse ca indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat, in 1999, la Istanbul, in legatura cu Georgia si Republica Moldova creeaza conditiile pentru ca statele membre NATO si celelalte tari semnatare ale Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa sa ratifice acest acord revizuit. "Din aceasta perspectiva, salutam progresele importante inregistrate de Rusia si Georgia, conform declaratiei lor comune de la 30 mai 2005, referitoare la retragerea fortelor ruse si asteptam reglementarea chestiunilor nerezolvate. In schimb, luam nota cu regret de absenta progreselor privind retragerea fortelor militare ruse din Republica Moldova si facem apel la Rusia sa reia si sa incheie aceasta retragere cat mai repede posibil", se arata in comunicat.

Reactia NATO survine imediat dupa ce Rusia a blocat, acum cateva zile la summit-ul ministerial al OSCE, de la Ljubljana, semnarea declaratiei finale a organizatiei, care stipula tot respectarea angajamentelor de la Istanbul.

Amintim ca viceprim-ministrul Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, intr-o alocutiune rostita la reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (CPEA), in formatul ministrilor de Externe, a solicitat sprijinul NATO in solutionarea problemelor majore cu care se confrunta tara noastra – separatismul transnistrean si stationarea trupelor rusesti pe teritoriul republicii.

La randul sau, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a atras atentia oficialilor NATO asupra situatiei din Transnistria, precizand ca, pentru deblocarea dialogului, este nevoie de maturitate politica si onestitate, care ar deconspira legaturile economice subterane intre Tiraspol si alte state implicate in rezolvarea chestiunii transnistrene, astfel incat sa nu existe aranjamente de culise intre participanti. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.