Natalia Gherman: Moldova vrea sa depună în 2015 cererea de aderare la UE

Din anul 2009, de când actuala guvernare se află în fruntea țării, politica externă a Moldovei nu a mai fost caracterizată de fluctuația între Est sau Vest, partenerii strategici ai Moldovei fiind țările din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, Moldova intenționează să depună cerere de aderare la UE în anul 2015.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de vicepremierul Natalia Gherman la o întâlnire cu diaspora moldovenească din statele New York și New Jersey. Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei la New York, unde a vorbit la Adunarea Generală ONU.

Potrivit Radio Europa Liberă, întrebată la acest eveniment, de ce Moldova mai este parte a grupului CSI, vicepremierul a declarat că țara noastră participă doar în cadrul instituțiilor economice și umanitare a acestei organizații. În instituțiile politice și de securitate – Moldova nu a participat niciodată.

În același timp, Natalia Gherman a mai menționat că având în vedere criza din Ucraina, Moldova este foarte vulnerabilă din cauza statutului de neutralitate pe care îl are consfințit în Constituție. Acest statut de neutralitate, însă, poate fi schimbat doar printr-un referendum național.

Tot acolo, şefa Diplomaţiei de la Chişinău a mai spus despre relațiile cu Federația Rusă, că guvernanții anticipau anumite sancțiuni pe care această ţară le-a impus Moldovei, ca rezultat al semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Dar nu s-au așteptat, însă, ca Rusia să impună un embargou total produselor agricole din Moldova.

Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a găsi piețe de desfacere mai puțin tradiționale pentru Moldova, cum ar fi India sau țările din Orientul Mijlociu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.