Nașterea blândă. Ce este și ce avantaje are pentru mamă și copil

Ce este nașterea blândă și ce beneficii are?

Nașterea blândă reprezintă o alternativă care presupune reducerea la minimum sau chiar eliminarea completă a medicației și limitarea intervenției medicului. Această formă de naștere capătă tot mai mult teren în țara noastră, spun specialiștii. Nașterea blândă poate fi vaginală sau prin cezariană. 

Nașterea blândă vs nașterea tradițională 

Doula este un cadru profesional mediu pregătit pentru a oferi suport emoțional, fizic și informativ mamei care așteaptă să nască, a început travaliul sau tocmai a născut.

Doula Ecaterina Mikitenko declară că nașterea blândă vaginală implică libertatea femeii de a se comporta în timpul contracțiilor și de a alege poziția cea mai confortabilă pentru a naște. În acest caz, sunt utilizate metodele analgezice nemedicamentoase: baie, balon de fitness, masaj, aromaterapie. Femeia poate fi însoțită la naștere de orice partener: soț, prietenă, doulă sau chiar psiholog. Spre deosebire de cea blândă, nașterea medicalizată presupune intervenția în travaliu și expulzie pentru a scurta sau a grăbi întregul proces.

„O importanță foarte mare în timpul nașterii blânde este dată atmosferei din salonul de naștere. Întunericul, căldura și liniștea sunt o regulă celebră pentru nașteri. Acestea sunt importante nu numai pentru confortul femeii care naște, ci și pentru ca nașterea să se desfășoare cât mai natural și ușor posibil”, specifică Ecaterina Mikitenko. 

Medica genicologă-obstreticiană Cristina Ipati susține că „nașterea blândă presupune respectarea ritmului natural al travaliului. Expulzia copilului, expulzia placentei, oferind atât mamei, copilului, cât și tatălui suportul necesar, asistența și siguranța de care are nevoie fiecare în parte. Medicația se reduce la minim și se limitează doar la acțiuni esențiale atunci când sunt necesare unele manipulații sau intervenții”. 

După ce este născut, copilul este pus imediat pe burta mamei, respectându-se „ora de aur”, atunci când mama și fătul se cunosc și trăiesc momentele fericite ale întâlnirii mult așteptate. „Cordonul ombilical este tăiat doar după ce pulsul s-a oprit și nașterea placentei nu este forțată, dacă nu există riscul de sângerare”, mai adaugă doula. 

Cristina Ipati declară că în cazul nașterii blânde, adaptarea fătului la lumea înconjurătoare este mai lentă. „Cât este pe pieptul mamei, copilul se menține la căldură, recunoaște bătăile inimii mamei, se obișnuiește încet cu gălăgia, cu lumina. Stresul este mult mai diminuat”, adaugă specialista.  

Cezariană blândă 

Și cezariana blândă este diferită de cea tradițională. În primul rând, copilul nu este scos brusc din uter, cu excepția cazului în care este o intervenție de urgență.  

„Medicul face o incizie și îi cere mamei să împingă pentru a scoate copilul mai încet și mai lin. După ce s-a născut, ca și în cazul nașterii vaginale blânde, copilul este pus pe pieptul mamei, lăsând cordonul ombilical să se oprească din pulsat. Copilul este șters cu un tampon pregătit dinainte cu secreție vaginală a mamei, astfel încât pielea bebelușului să fie colonizată cu bacterii benefice, așa cum se întâmplă în cazul nașterilor vaginale”, afirmă Ecaterina Mikitenko. 

Doula spune că nașterile blânde nu necesită investiții speciale, cu excepția instruirii personalului medical și, posibil, a participării la cursuri specializate în maternitățile din Europa, cu experiență în nașteri blânde. 

„Cel mai important lucru necesar pentru implementarea proiectului «nașteri blânde în maternitate» în țara noastră este schimbarea sistemului de îngrijire a nașterilor și educarea femeilor cu privire la importanța și beneficiile nașterilor blânde”, precizează Ecaterina Mikitenko. 

Nașteri în poziție verticală 

Primul lucru de la care s-ar putea începe, consideră doula, este aplicarea nașterilor verticale în maternități, metodă practicată în mai multe părți ale lumii. 

„Cercetările științifice arată că poziția verticală în timpul expulziei reduce durata celei de-a doua perioade a nașterii, scade numărul intervențiilor, precum utilizarea vacuumului, manevrei Kristeller și chiar a cezarienei, în timp ce satisfacția femeii care naște în poziție verticală este mai mare. Este doar o chestiune de obișnuință și comoditate a personalului medical. Și nu costă nimic!”, declară Ecaterina Mikitenko.  

Citește și: SexEd pentru adulți. Cum facem sex în timpul sarcinii și după naștere

Medicii obstetricieni spun că nașterile blânde presupun mai multe beneficii pentru femei. „Aceste nașteri decurg fiziologic, fără implicarea unor medicamente, organismul femeii trece prin toate schimbările de sine stătător, lent, nesilit, fără implicare medicamentoasă, cât și a altor manipulații medicale”, afirmă Cristina Ipati.

Nașteri blânde transformate în nașteri asistate 

Doctorii atenționează însă că orice naștere blândă oricând poate trece în una asistată. „Se întâmplă atunci când este necesar de intervenit prin operație cezariană. Când contracțiile uterine, care au fost corespunzătoare perioadei de travaliu, scad și este necesar de administrat soluție oxitocină în perfuzie, atunci când au trecut mai mult de 41 de săptămâni de sarcină și nașterea nu survine. În aceste cazuri nu mai putem aștepta o naștere blândă, pentru că ne asumăm multe consecințe”, declară Cristina Ipati, medica obstetriciană-ginecologă. 

Doula Ecaterina Mikitenko spune că este important ca femeile să fie pregătite pentru naștere. Iar medicii să fie apți să transforme experiența fiecărei nașteri în una cât mai pozitivă, indiferent de modul în care se naște copilul. „Respectul față de mamă și copil, respectul față de dorințele femeii în travaliu, respectul față de taina nașterii în general și o atitudine cât mai delicată față de femeie și copil – acestea sunt lucruri importante, indiferent de modul în care are loc nașterea”, conchide Ecaterina Mikitenko. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.