În cazul „Antena C” şi Euro TV” a fost creat un comitet de rezistenţă

Angajaţii celor două posturi municipale „Antena C” şi Euro TV Chişinău”, aflate în prag de reorganizare prin înstrăinare, conform deciziei Consiliului Municipal, au creat un Comitet de rezistenţă care să le reprezinte şi apere interesele şi să acţioneze din numele colectivelor.

Potrivit unei declaraţii remise spre difuzare, cele două echipe redacţionale atenţionează organismele internaţionale, instituţiile abilitate ale statului, autorităţile administraţiei publice locale din Chişinău, societatea civilă, că libertatea de exprimare, accesul populaţiei la informaţie, echidistanţa şi obiectivitatea ar putea fi grav prejudiciate odată cu privatizarea audiovizualului municipal, prin adoptarea pripită de către CMC a unei decizii de interes public major.

„Constatând contradicţiile legislative şi lipsa în noua legislaţie audiovizuală a unor mecanisme adecvate de aplicare a noilor prevederi asupra instituţiilor fondate de administraţiile publice locale; ţinând cont de faptul că membrii colectivelor „Antenei C” şi „Euro TV Chişinău” au fost marginalizaţi şi chiar excluşi din procesul de elaborare a deciziilor de reorganizare a posturilor; echipele posturilor municipale de radio şi televiziune îşi exprimă protestul faţă de presiunile politice la care sunt supuse şi anunţă despre crearea Comitetului comun de rezistenţă „Antena C – Euro TV Chişinău”, se menţionează în declaraţie.

Autorii declaraţiei cer CMC să instituie un moratoriu pe durata unui an în problema reorganizării instituţiilor audiovizuale, iar Consiliului Coordonator al Audiovizualului – în temeiul art. 24 al Codului Audiovizualului (CA), să prelungească în modul stabilit de lege valabilitatea licenţelor de emisie eliberate „Antenei C” şi „Euro TV Chişinău”. Totodată, Parlamentului i se solicită să examineze oportunitatea operării de amendamente în CA care să prevadă introducerea unor mecanisme concrete de reorganizare a instituţiilor audiovizuale fondate de administraţia publică locală ori să permită activitatea în continuare a celor două posturi în calitate de radiodifuzori publici regionali, iar şefului statului – să nu admită strangularea libertăţii presei în R. Moldova şi să asigure respectarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor.

Prin intermediul declaraţiei se face apel către organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate la Chişinău să susţină şi să încurajeze funcţionarea instituţiilor democratice din R. Moldova, să nu admită derogări de la Recomandarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei cu privire la asigurarea pluralismului mijloacelor de informare în masă. Societatea civilă din R. Moldova este chemată să ia atitudine şi să nu permită lichidarea posturilor de radio şi de televiziune care asigură pluralismul de opinie şi oferă acces liber la informaţie tuturor cetăţenilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.