Moscova nu este interesată de identificarea unei soluții pentru problema transnistreană, expert american

Formatul “5+2” nu a produs rezultatele la care toată lumea s-a așteptat, însă continuă să existe datorită lipsei de alternative viabile. De această părere este Steve Woehrel, specialist în Afaceri Europene din cadrul Serviciului de Cercetare al Congresului SUA.

Cercetătorul este de părere că, teoretic s-ar putea susține o abordare făcută de Uniunea Europeană după modelul negocierilor dintre Serbia și Kosovo. Însă în realitate lucrurile n-ar funcționa la fel și în cazul Transnistriei din două motive, susține expertul.

„În primul rând perspectiva de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene nu este o ofertă din partea UE. Și mai important este faptul că, în fond, Rusia stabilește poziția [oficială] a regimului din Transnistria. Prin urmare, Moscova nu este interesată de identificarea unei soluții pentru situația din Transnistria”, a declarat Steve Woehrel într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Moldova.ORG.

Expertul în Afaceri Europene este de părere că o implicare mai activă a Statelor Unite în rezolvarea acestui conflict ar putea fi contraproductiv.

„După cum știm, implicarea administrației SUA în această regiune îi face pe americani să-și iasă din minți”, a precizat specialistul. El sugerează o cooperare mai strânsă din partea Moldovei cu Rusia, care este un actor esențial în soluționarea conflictului.

Potrivit lui Steve Woehrel, unele voci de la Washington (exprimate în privat) manifestă scepticism în ceea ce privește dorința reală atât a Chișinăului, cât și a Tiraspolului de a soluționa acest conflict sub o formulă cât mai urgentă.

„Dacă ne uităm la barometrele de opinie publică din Moldova, observăm că Transnistria este poziționată în partea de jos a clasamentului priorităților. De altfel, pe bună dreptate, probleme precum economia precară, corupția, drumurile proaste, etc. sunt mult mai importante pentru moldoveni”, a declarat Woehrel în același interviu.

Acesta mai spune că problema transnistreană ar putea fi soluționată gradual prin plasarea Transnistriei pe orbita Uniunii Europene pe măsură ce Moldova se apropie tot mai mult de UE.

„Dar consider că orice proces formal de negocieri a principalelor probleme politice este puțin probabil să aibă sorți de izbândă la moment, indiferent de formatul acestuia”, a conchis expertul.

Statele Unite ale Americii s-au alăturat procesului de negocieri pe marginea conflictului transnistrean în 2005 împreună cu Uniunea Europeană în calitate de observatori în cadrul formatului ”5+2”.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.