Moscova a organizat un complot anti-GUAM la ONU

La 13 decembrie, in cadrul stabilirii ordinii de zi a Adunarii generale a ONU, Uganda, Angola, Mali, Myanmar si Venezuela s-au „unit” cu Franta si Spania, fiind impotriva initiativei delegatiilor Georgiei, Ucrainei, Azerbaijanului si Republicii Moldova (GUAM) de a introduce un punct special cu privire la conflictele inghetate. Doar SUA si Marea Britanie au sustinut initiativa celor patru.

Tarile GUAM considera ca problema conflictelor inghetate din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah trebuie examinata in cadrul Adunarii generale a ONU. intr-un memorandum al GUAM se arata ca „prin propunerea de a include chestiunea conflictelor inghetate pe agenda de lucru a Adunarii generale, cele patru tari au dorit pur si simplu sa aduca problema pe arena internationala in forumul in care isi are locul si in care nici una dintre cele patru tari nu a negat vreodata dreptul altora de le fi audiate problemele”.

Rusia s-a opus propunerii GUAM, calificind-o drept „nepotrivita din punct de vedere de politic” si „neproductiva”. Franta si Spania au sustinut pozitia Rusiei, considerind ca „nu este timpul potrivit pentru ca Adunarea generala sa se ocupe de aceste probleme”. „De aceste probleme oricum se ocupa alte grupari si organizatii, in special OSCE”, au declarat delegatiile acestor tari europene, fiind sustinute de Venezuela, Uganda si Mali. Uganda si-a motivat refuzul, fiind de aceiasi parere cu Franta – „eforturile OSCE sunt indreptate acum in directia corecta si nu este momentul de dublat aceste eforturi”. Mali, de asemenea, considera ca eforturile OSCE sunt suficiente in acest sens si ca exista deja „mecanisme eficiente pentru a aborda conflictele din regiunea Marii Negre si a Caucazului de Sud”.
Argumentele tarilor influentate de Rusia au fost decisive pentru a respingerea propunerii GUAM. / Adriana Iepure // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.