Moldova trece la cea de-a doua etapă a dialogului privind liberalizarea regimului de vize. Analişti: Este un mare avans!

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit ca Republica Moldova să treacă la cea de-a doua etapă de implementare a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Despre aceasta a anunţat ministrul de Externe Iurie Leancă, în cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit lui Leancă, în următoarele luni ţara noastră va fi vizitată de misiuni de evaluare, iar în baza acestora vor fi pregătite rapoarte Comisiei Europene cu privire la nivelul de pregătire pentru implementarea planului de acţiuni.

Conform declaraţiei finale, adoptate ieri la Bruxelles, Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a constatat că Republica Moldova a îndeplinit toate cerințele prevăzute în prima fază a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize și a decis să înceapă evaluarea cerințelor de referință stabilite în cadrul celei de a doua faze. Totodată, Consiliul a subliniat necesitatea punerii în aplicare deplină și eficientă de către Republica Moldova a tuturor cerințelor necesare pentru anularea regimului de vize cu UE.

Analiştii sunt de părere însă că Republica Moldova a luat un mare avans la acest capitol din partea europenilor. Solicitat de Moldova.ORG, analistul Octavian Ţâcu a spus că dacă ar fi să comparăm statutul şi situaţia celorlalte ţări care au intrat în UE, atunci „sigur că noi suntem departe de ei”. „Situaţia este mai mult de ordin geopolitic", crede acesta. El a mai adăugat că în condiţiile în care Rusia exercită presiuni asupra Moldovei, oficialii europeni au oferit un vector în orientarea europeană a ţării.

Pe de altă parte, analistul consideră că aceasta reprezintă şi o realitate determinată de angajamentele pe care şi le asumă guvernarea de la Chişinău în dialogul cu UE, aşa cum tergiversarea lucrurilor nu mai poate fi tolerată. "Putem considera acest fapt un avans din partea europenilor, determinat din punctul de vedere al schimbărilor pe care ţara noastră le înregistrează", consideră analistul. Totodată, acesta adaugă că este vorba şi de dorinţa de a stimula procesul de integrare europeană.

Octavian Ţâcu e de părere că lucrurile trebuie să se mişte cât mai curând posibil astfel încât să nu se înrăutăţească situaţia. În context, acesta a adus exemplul Ucrainei, care nu a trecut faza întâi a dialogului. „Mai ales, în urma alegerii lui Ianukovici, Ucraina se pare că nu ar avea şanse de trecere a acestor faze. (…) Ucraina are nevoie acum de o rearanjare a vieţii politice, mai ales la capitolul credibilităţii, în condiţiile în care ea se vrea a fi pro-europeană”, spune analistul.

De aceeaşi părere este şi analistul Oazu Nantoi. „Societatea a primit un avans mare din partea Uniunii Europene. Probabil că UE este mai pragmatică şi vede partea plină a paharului. Europenii sunt mai pragmatici decât noi, moldovenii”, a declarat analistul pentru Moldova.ORG.

Potrivit lui Nantoi, este faza în care clasa politică trebuie „să se pătrundă cu simţul responsabilităţii”. El a mai spus că este cazul ca ceea ce se adoptă pe hârtie să fie implementat, aşa încât să nu dezamăgească societatea.

Menţionăm că planurile de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru țările din Parteneriatul Estic sunt împărțite în două faze. În prima fază țara trebuie să efectueze modificările necesare în legislație, iar în faza a doua să asigure punerea în aplicare eficientă a modificărilor legislative efectuate în prima fază. Republica Moldova a început implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor în luna ianuarie 2011.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.