Moldova si Ucraina discuta controlul la granita

Dupa intrevederea celor doi premieri, Iulia Timosenko a declarat ca, impreuna cu Vasile Tarlev, a punctat mai multe masuri de natura sa puna capat contrabandei de la hotarul moldo – ucrainean.

Printre aceste masuri, a spus Iulia Timosenko, se numara si instituirea la frontiera, inclusiv pe segmentul transnistrean, a unui control foarte riguros.

"Vom deschide puncte comune de trecere a frontierei.

Vom inaspri sistemul de control.

in ceea ce priveste marfurile care vin din Transnistria, noi, de asemenea am discutat si am gasit o solutie.

Cred ca in viitorul apropiat multe se vor schimba la frontierele Ucrainei si Moldovei", a afirmat Iulia Timosenko.

La rindul sau, Vasile Tarlev si-a declarat speranta ca planul de reglementare a conflictului nistrean va corespunde intru totul normelor europene.

Este vorba de un plan pe care presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, s-a angajat, la reuniunea GUUAM de la Chisinau din 22 aprilie, sa-l prezinte in trei saptamini.

"Asteptam cu nerabdare ca acest plan sa fie finisat.

Stim ca domnul Iuscenko nu doreste sa se repete istoria cu Planul Kozak si nici sa fie legiferat regimul criminal de la Tiraspol.

Cred ca in timpul apropiat va avea loc o sedinta comuna a expertilor din ambele tari, unde va fi facut public proiectul planului.

Sunt sigur ca impreuna vom obtine rezultate bune, cu caracter democratic, care vor avea la baza standardele Uniunii Europene", a declarat premierul Vasile Tarlev.

La reuniunea GUUAM de la Chisinau, presedintele Ucrainei a dat citirii citorva principii, care, potrivit lui, ar trebui sa stea la baza elaborarii unui plan de reglementare transnistreana propriu-zis.

Presedintele Iuscenko a propus, intre altele, administratiei transnistrene "sa creeze conditii pentru dezvoltarea democratiei, societatii civile si pluripartidismului" in regiune si "sa organizeze alegeri libere si corecte in Sovietul Suprem al Transnistriei".

Aceasta initiativa este privita cu rezerve la Chisinau.

Dar ea a fost supusa unor critici dure si din partea presedintelui Rominiei, Traian Basescu.

"Nu vedem decit solutii de tip european si nu surogate.

Moldova este un stat independent si suveran.

in Transnistria nu se pot organiza alegeri ca sa cautam parteneri de dialog Chisinaului.

Transnistria trebuie lasata libera si readusa sub autoritatea puterii legitime de la Chisinau".

Chiar daca se angajase, la summitul GUUAM de la Chisinau, sa-l prezinte in trei saptamini, Ucraina intirzie deocamdata cu planul de reglementare transnistreana.

intirziere care provoaca, cel putin acum, mai multe intrebari decit raspunsuri, de pilda ce vointa politica de solutionare a acestui conflict inghetat are Ucraina.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.