Moldova: Repere constitutionale pentru depasirea crizei politice

De Valeria Vițu

IDIS Viitorul constata ca Vladimir Voronin reprezinta interesele atat ale Executivului, cat si ale Parlamentului.
În R.Moldova s-a declanşat o criză politică de proporţii, care afectează întreaga viaţă socială şi politică. În mod flagrant sunt sfidate normele constituţionale şi prevederile unui şir de legi. Acestea sunt doar câteva concluzii ale unui studiu lansat astăzi la Chişinău de IDIS Viitorul.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Victor Popa e de părere că prima problemă pe care ar trebui să o rezolve Parlamentul ales este constituirea sa legală. Potrivit lui, mandatul deputatului Vladimir Voronin nici nu trebuia validat de către Curtea Constituţională, deoarece există interdicţia ocupării de către şeful statului a oricărei funcţii retribuite" "Şeful statului a ocupat funcţia de preşedinte al Parlamentului, considerând probabil că i-a expirat mandatul de şef al statului. Articolul 81 din Constituţie interzize şefului statului de a ocupa altă funcţie remunerată. Deci, suntem în prezenţa unei paralizii a autorităţilor publice centrale, care sunt antrenate în exercitarea suveranităţii naţionale, în exercitarea puterii de stat”.

Potrivit lui Victor Popa, Constituţia R.Moldova „este plină de găuri ca brânza olandeză”, iar aceste goluri produc confuzii în viaţa politică a R.Moldova”.

Directorul „IDIS Viitorul”, Igor Munteanu, vorbeşte de aşa numitul blocaj institutuţional: "Să vedem în ce măsură procedurile care au fost urmate după prima şedinţă a Parlamentului R.Moldova au fost adecvate spiritului Constituţiei. În acest segment, am putea găsi foarte multe răspunsuri, asupra evoluţiilor care trebuie şi vor fi urmate în R.Moldova".

La lansarea studiului a fost prezent şi Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, care a şi sesizat Curtea Constituţională asupra incompatibilitării funcţiilor de preşedinte al R.Moldova şi a celei de deputat. Potrivit lui Filat, funcţia de Preşedinte al Parlamentului sau de simplu deputat este incompatibilă cu funcţia de preşedinte al R.Moldova: "Având în vedere că Voronin deţine şi funcţia de preşedinte al Parlamentului, urma să uzeze de dreptul constituţional, care îi permite depunerea demisiei din calitatea de preşedinte al R.Moldova şi având calitatea de preşedinte al Parlamentului să asigure interimatul. Era să fie foarte corect şi legal. În urma deciziei adoptate de Curtea Constituţională vis-a-vis de sesizarea noastră care a vizat interdicţiile care au fost impuse cetăţenilor care au multipla cetăţeniei, sunt sceptic, care va fi decizia acestei curţi".

Studiul intitulat „Repere constituţionale pentru depăşirea crizei politice în R.Moldova vine şi cu unele recomandări pentru autorităţile centrale şi anume: să soluţioneze paşnic, prin dialog, disputele politice şi ideologice şi să fie creat un grup de lucru cu sarcina să pregătească proiectul legii privind statutul opoziţiei în Parlamentul R.Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.