Moldova regreta neadoptarea al treilea an consecutiv a declaratiei finale al reuniunii ministeriale OSCE

Republica Moldova regreta neadoptarea al treilea an consecutiv a unei declaratii politice finale a Reuniunii ministeriale OSCE, precum si a declaratiei pentru Moldova, din cauza unei tari, a declarat marti, 6 decembrie, vicepremierul Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, la Ljubljeana, Slovenia.

Stratan nu a precizat tara cu care nu s-a ajuns la un numitor comun, dar a mentionat ca delegatia Moldovei a lucrat intr-o maniera constructiva pentru a ajunge la consens asupra textului celor doua documente.

Ministrul a insistat sa fie fixate punctele asupra carora Chisinaul insista ca fiind principiale. Moldova regreta ca Rusia nu si-a onorat angajamentele asumate la reuniunea de la Istanbul din 1999 privind retragerea trupelor si munitiilor din Moldova si cheama insistent Moscova sa-si respecte angajamentele.

in context, Stratan s-a referit la solutionarea politica a diferendului transnistrean prin democratizarea si demilitarizarea regiunii si acordarea unui statut special regiunii secesioniste in componenta Moldovei.

De asemenea, Stratan a cerut Consiliului de ministri sa ia atitudine fata de actiunile ingrijoratoare intreprinse de regimul separatist din regiune fata de locuitorii din raioanele de est ale tarii. Un alt motiv de ingrijoare, potrivit Chisinaului, ar fi tergiversarea organizarii unei inspectii interantionale la depozitele de munitii ruse din regiunea transnistreana, precum si a complexului militar din zona necontrolata de autoritatile legale ale tarii.

Conform declaratiei prezentate in finalul Reuniunii ministeriale a OSCE de Dmitrij Rupel, presedinte in exercitiu al OSCE, ministrii s-au declarat ingrijorati de nesolutionarea conflictelor inghetate din spatiul OSCE si au chemat Rusia sa-si retraga munitiile si trupele din regiunea transnistreana a Moldovei. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.