Moldova, “paşi către UE”

Începând cu 31 martie, consulatul român din Republica Moldova va începe să elibereze permisele europene de mic trafic pentru cetăţenii moldoveni.

Republica Moldova a trecut prin schimbări profunde, după violenţele din aprilie 2009. Pentru unii, aceste evenimente reprezintă o revoluţie autentică, a declarat premierul de la Chişinău, Vlad Filat.

În opinia sa, iniţierea discuţiilor pe tema eliminării vizelor de călătorie, ar fi un alt semnal clar de angajament al Uniunii Europene, faţă de moldovenii de rând, în lipsa promisiunii extinderii.

Până atunci, însă, se fac paşi în privinţa micului trafic de frontieră.

Consulatul român din Republica Moldova va începe să elibereze, începând cu 31 martie, permisele europene de mic trafic.

Cetăţenii moldoveni, care locuiesc pe o distanţă de 50 de kilometri de la graniţa României cu Moldova, vor primi aceste permise pentru a călători liber în ţara noastră, a spus ministrul Vasile Blaga.

Acesta a explicat că obiectivul strategic pe care România îl are, acela de a intra, la 27 martie, anul viitor, în spaţiul Schengen, obligă cele două state la o colaborare deosebită.

"O să securizăm această frontieră, dar, în acelaşi timp, nu ne propunem să ridicăm bariere pe Prut, faţă de cetăţenii Republicii Moldova", a spus Vasile Blaga.

Ministrul administraţiei şi internelor a declarat că atunci când există voinţă politică se poate ca doar într-o lună de zile să se operaţionalizeze punctul de trecere al frontierei Rădăuţi-Prut.

"Împreună, am participat şi la tăierea primului segment din cadrul de sârmă ghimpată care, atâţia ani ne-a separat, am participat împreună, săptămâna trecută la blocarea punctului de control, trecere frontieră de la Ungheni. Din două în două ore, trenuri de persoane circulă pe relaţia Ungheni-Iaşi", a adăugat Vasile Blaga.

El a mai explicat că au existat mai multe discuţii pentru formarea unor colective mixte ale Poliţiei Române, Poliţiei Republicii Moldova, cu participarea Poliţiei de Frontieră, a grănicerilor din Republica Moldova pentru a combate criminalitatea transfrontalieră şi, în special, contrabanda.

"Am semnat un acord, guvernul român cu guvernul moldovean, la sfârşitul anului trecut, în noiembrie, pentru a face posibil micul trafic de frontieră între România şi Moldova", a mai spus ministrul administraţiei şi internelor.

Omologul său, Victor Catană, a subliniat importanţa colaborării dintre cele două state, în asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

"Suntem recunoscători pentru faptul că statului român susţine Republica Moldova, în calea spre integrare europeană. Guvernul Republicii Moldova are menirea să se asocieze Uniunii Europene. Pentru aceasta, este important ca Ministerul de Interne să asigure toate măsurile de integrare europeană", a spus Victor Catană.

Pe de altă parte, Republica Moldova face eforturi pentru normalizarea situaţiei din justiţie.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat constituirea unei comisii speciale care va fi responsabilă cu modificarea Articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova, referitor la modalitatea alegerii preşedintelui.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.