Moldova nu e de vânzare

Chişinău / Moldova.ORG/ — Despre soluţionarea conflictului transnistrean se vorbeşte deja de ani buni, doar că toate aceste negocieri organizate “regulat”, se crează uneori impresia că, au scopul premeditat de a trăda cetăţenii acestei ţări. În tot acest răstimp au fost discutate mai multe metode de a ajunge la un compromis în vederea soluţionării diferendului transnistrean, însă toate „eforturile” depuse, au fost zadarnice.

De fiecare dată, în cadrul discuţiilor cu privire la rezolvarea diferendului transnistrean, nu era admisă varianta federalizării, oricărui model nu ar fi aparţinut. Acum însă, autorităţile şi-au schimbat părerea, începând să joace după cum le cântă Rusia.

De ceva timp în urmă s-a implicat şi occidentul, toţi fiind deacord că problema trebuie soluţionată cu orice preţ, şi când spun cu orice preţ e chiar aşa, dat fiind faptul că ni se impune o amplă campanie de pregătire a populaţiei pentru o eventuală federalizare, o eventuală destrămare a acestui stat, vinderea acestuia la o licitaţie la care participă în primul rând Rusia.

Şi când stai bine să te gândeşti, ce ar primi în schimb Germania, OSCE, SUA şi altele, dacă s-ar implica în acest amplu program de negocieri privind diferendul transnistrean. În primul rând, în imaginaţia oamenilor, ele devin solidare şi săritoare la nevoie, iar pe de altă parte poate reuşesc să convingă autorităţile noaste să accepte un plan favorabil lor.

În acest context, recent, ex-ambasadorul american în Republica Moldova, Asif Chaudhry, şi-a exprimat părerea vis-a-vis de soluţionarea conflictului transnistrean, povara căreia se extinde departe peste hotarele Republicii Moldova.

El este de părere că o posibilă variantă de federalizare a Republicii Moldova nu este cea mai rea soluţie şi ar constitui un avantaj destul de mare în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

“Soluţionarea conflictului transnistrean prin implementarea unui proiect adecvat de federalizare a ţării, nu poate compromite procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, susţine Asif Chaudhry, în cadrul unui club de presă organizat înainte de expirarea mandatului său de Ambasador american în Republica Moldova.

Asif Chaudhry a mai adăugat că există mai mute modele de federalizare, precum cel al SUA sau Federaţia Rusă care permite păstrarea integrităţii teritoriale şi reprezintă un pas mai aproape de Uniunea Europeană.

“În primul rând trebuie să ne gândim ce înseamnă federalizare. Este un sistem federal pe care îl avem în SUA. Este Federaţia Rusă. Sunt foarte multe tipuri de federaţii şi de asta nu ştiu ce au în vedere oamenii atunci când vorbesc despre federalizare şi au asemenea îngrijorări. Important este ca Moldova să fie integră în hotarele sale internaţionale recunoscute. Important este ca Moldova să-şi poată exercita suveranitatea asupra întregului teritoriu. Odată ce aceste două condiţii sunt îndeplinite este treaba poporului care locuişte şi pe un mal, şi pe celălalt să hotărască ce fel de relaţii pot avea”, crede Asif Chaudhry.

"Intenţionat nu am dat un răspuns concret privind atitudinea mea faţă de problema federalizării pentru că depinde ce avem în vedere, pentru că sunt modalităţi negative de a face o federaţie, dar sunt şi exemple pozitive. Cel mai important lucru care vreau să-l reiterez este ca Republica Moldova să-şi exercite suveranitatea în întregul său teritoriu în hotarele care sunt recunoscute în plan internaţional", a afirmat ex-ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Asif Chaudhry, la Clubul de presă de la Chişinău.

În acelaşi context, reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele îngheţate, Giedrius Čekuolis, a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova şi reformele social-economice desfăşurate în legătură cu acest proces vor apropia rezolvarea conflictului transnistrean.

„Consider că puterea de atracţie a Moldovei din partea dreaptă a Nistrului în ansamblu, bunăstarea cetăţenilor acesteia, existenţa statului de drept, circulaţia liberă prin Europa şi orientarea europeană a ţării d-voastră vor ajuta să fie create premisele şi pentru reglementarea diferendului transnistrean”, a spus diplomatul lituanian.

„Este necesar să se înceapă pregătirea societăţii pentru eventuale compromisuri cu bătaie lungă în procesul de reglementare a diferendului transnistrean”, a declarat reprezentantul preşedintelui OSCE, dar nu a oferit detalii privind natura unor astfel de compromisuri.

Totodată, trebuie să ne amintim şi de declaraţiile Ministrului de Externe şi Integrare Europeană, Iurie Leancă, care menţiona, în cadrul unui înterviu pentru Radio Europa Liberă, că “în ce priveşte federalizarea, nu este cel mai bun concept, deşi pe acest subiect ar trebui să ne clarificăm, ce fel de federalizare să fie, fiindcă uitaţi-vă la est şi la vest si o sa vedeţi că sub aceeaşi definiţie se ascund extrem de diferite sisteme de autoadministrare. Orice negociere, orice discuţie înseamnă capacitatea de a arăta o anumită flexibilitate, capacitatea de a realiza anumite compromisuri din toate părţile, nu ni se cer doar nouă aceste compromisuri, dar, încă o dată, vor fi compromisuri rezonabile, care vor servi interesele cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi compromisuri care vor permite să consolidăm statalitatea Moldovei ca s-o facem mai funcţională, nu mai vulnerabilă, cum se prevedea în anumite planuri anterioare”, este de părere Ministrul Leancă.

Până la urmă ne dăm bine seama că se pregăteşte destrămarea Moldovei, că ruşii nu doresc să cedeze pământurile care nu le aparţin şi că suntem consideraţi nişte marionete pe o scenă mare a realităţii.

Se pare că guvernanţii nu se obosesc să convingă şi să impună Transnistria să ne accepte ca pe o autoritate nu doar ca pe un popor fără de coloană vertebrală. Cum poţi pretinde a fi un administrator bun dacă singur scoţi la licitaţie tot ceea ce ai. Moldova nu este un teatru de păpuşi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.