Moldova cu o jumate de pas în UE

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Pe calea integrării europene şi în pofida copleşitoarei crize financiare globale, relaţiile dintre Moldova şi Uniunea Europeană evoluează rapid, fiind efectuate o serie de runde în vederea semnării unui Acord de Asociere ce ar oferi Republicii Moldova o armonizare a tuturor elementelor importante pentru integrarea sa europeană.

Acordul de Asociere, ce va permite să integreze economia noastră în spaţiul UE, vizează instituţii care să funcţioneze conform practicilor UE, legislaţie identică celei a UE, înseamnă liberalizarea regimului de vize cu UE, integrarea sistemului nostru energetic în spaţiul european, a infrastructurii şi a transportului.

Astfel, zilele acestea la Bruxelles a avut loc cea de-a şaptea rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Ambele părţi au observat o evoluţie în ceea ce priveşte negocierea Preambulului, a obiectivelor şi a principiilor generale ale Acordului şi a prevederilor instituţionale, generale şi finale.

În comunicatul de presă al Ministerului de Externe se arată ca fiind atins un acord provizoriu referitor la dimensiunea parlamentară şi cea în domeniul cooperării cu societatea civilă.

Delegaţiile au făcut schimb de informaţii ce ţin de procesul de pregătire pentru lansarea negocierilor privind crearea unei Zonei de Comerţ Liber. Partea moldovenească a salutat aprobarea mandatului Comisiei Europene de către Consiliul Uniunii Europene. Reprezentanţii UE la rândul lor au făcut cunoştinţă cu cel de-al doilea raport de progres prezentat la 30 iunie curent de către autorităţile de la Chişinău.

Delegaţia RM a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, iar cea a UE de către Directorul executiv pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Miroslav Lajcak.

Astfel la finalul întâlnirii, s-a convenit ca următoarea rundă de negocieri să aibă loc în toamna anului curent la Chişinău, iar pe viitor părţile vor continua discuţiile în cadrul grupurilor de lucru prin intermediul videoconferinţelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.