Miniştri mai favorizaţi decât deputaţii! Nici un ales al poporului nu deţine raportul Kroll

Membrii Cabinetului de Miniştri au primit încă săptămâna trecută pentru documentare raportul Kroll, în timp ce deputaţii din Parlament se pare că nu avut parte de acest privilegiu, întrucât nici un ales al poporului nu a avut acces până în prezent la acest raport.

„Niciun deputat nu are raportul Kroll. O să-l am eu, cu permisiunea companiei Kroll şi a Băncii Naţionale, în după amiaza zilei de astăzi. După care vom vedea posibilităţile tehnice să fie distribuit şi celorlalţi deputaţi”, a anunţat astăzi pentru presă preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Preşedintele Legislativului a precizat că „personal insistă ca acest raport să fie făcut public şi speră că în curând se va obţine înţelegerea tehnică cu cei de la compania Kroll”. „Dacă va fi făcut public, va fi integral, pentru că nimeni nu poate să decidă ce părţi ale unui astfel de raport pot fi făcute publice sau nu”, a declarat Andrian Candu.

Totodată, politicianul a menţionat că guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu „este în  legătură directă cu cei de la compania Kroll”, pentru a obţine permisiunea şi a stabili modalitatea în care acest raport ar putea fi făcut public.

Andrian Candu a mai spus că astfel de companii cum ar fi Kroll insistă asupra unei clauze ce vizează delegarea de responsabilitate a companiei, în cazul în care cineva menţionat în acest raport ar vrea să conteste în judecată cele menţionate în document.

De notat că membrii Cabinetului de Miniştri au primit săptămâna trecută raportul companiei Kroll privind situaţia la cele trei bănci, aflate sub administrarea specială a statului. La înmânarea acestui raport, miniştri au semnat un acord de confidenţialitate.

Ulterior, BNM a anunţat că rezultatele investigaţiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat şi ascuns pentru preluarea controlului asupra Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacţiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecinţă, a avut loc deteriorarea bruscă a situaţiei financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se creanţe şi credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.