Ministerul Reintegrarii spune ca Tiraspolul denatureaza sensul memorandumului din anul 1997

"Tentativele de argumentare a existentei unei contradictii intre Declaratia Comuna a Prim-ministrilor Republicii Moldova si a Ucrainei din 30.12.2005 si prevederile Memorandului din 1997 reprezinta o interpretare eronata, care denatureaza sensul Memorandului si a Declaratiei Comune a Presedintilor Federatiei Ruse si a Ucrainei din 8 mai 1997", se mentioneaza in comentariile Ministerului Reintegrarii la Memorandumul cu privire la principiile de normalizare a relatiilor dintre R.Moldova si Transnistria din 8 mai 1997, citate de Agentia INFOTAG.

in comentarii se arata ca Declaratia Comuna a Prim-ministrilor R.Moldova si a Ucrainei din 30 decembrie 2005 vizeaza regimul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene – problema ce tine de relatiile bilaterale moldo-ucrainene. Astfel, activitatea economica externa a intreprinderile din regiunea transnistreana a R.Moldova (stipulata in Memorandumul din 1997) trebuie sa se desfasoare in conformitate cu legislatia nationala a R.Moldova, legislatia internationala si cu acordurile moldo-ucrainene bilaterale, care nici intr-un fel nu lezeaza drepturile intreprinderilor de pe malul sting al Nistrului si nu vin in contradictie cu Memorandumul din 1997, precum si cu angajamentele R.Moldova fata de Organizatia Mondiala a Comertului.

Ministerul aminteste ca Memorandumul este unul din documentele procesului de negocieri si a fost semnat in pachet cu Declaratia Comuna a Presedintilor Federatiei Ruse si Ucrainei cu participarea Presedintelui in Exercitiu al OSCE in conformitate cu solicitarea conducerii R.Moldova si Transnistriei.

in Declaratia Comuna, pe linga altele, Presedintii Rusiei si Ucrainei "reitereaza disponobilitatea tarilor sale – Federatiei Ruse si Ucrainei – cu sustinerea OSCE de a fi garanti ai respectarii prevederilor documentelor respective cu privire la statutul special al Transnistriei ca parte componenta a R.Moldova unite si teritorial integre".

Memorandumul prevedea necesitatea elaborarii mecanismului de delimitare a competentelor intre Chisinau si Tiraspol si de elaborare a viitorului statut al regiunii transnistrene in componenta R. Moldova, mecanismului de garantii ale respectarii viitorului statut. La fel una din prevederile viitorului statut urma sa fie dreptul regiunii la activitatea economica externa

Dupa semnarea Memorandumului, in protocoalele intrevederilor de lucru ale conducerii R.Moldova si Transnistrei din 24.05.1997 si 17.02.1998 a fost stipulata indicatia cu privire la crearea grupurilor de lucru mixte (Chisinau-Tiraspol) pentru elaborarea mecanismelor de realizare a prevederilor Memorandumului din 97, inclusiv a prevederii cu privire la dreptul regiunii la activitatea economica externa in contextul elaborarii si implementarii mecanismului de delimitare a competentelor. insa la acel moment acest lucru nu a fost realizat si drept urmare nu au fost realizate nici prevederile Memorandumului.

in Declaratia Comuna a Presedintilor Federatiei Ruse si Ucrainei se contine prevederea conform careia "prevederile Memorandului nu pot sa contravina normelor general acceptate ale dreptului international, precum si nu vor fi interpretate si aplicate in contradictie cu acordurile internationale existente, deciziile OSCE, Declaratia Comuna a Presedintilor Federatiei Ruse, Ucrainei si Republicii Moldova din 19 ianuarie 1996, care recunosc suveranitatea si integritatea teritoriala a R.Moldova", se mai subliniaza in comentariile Ministerului Reintegrarii.

INFOTAG precizeaza: in interpretarea Tiraspolului, Memorandumul ar acorda regiunii transnistrene dreptul nelimitat la activitate economica externa independenta, iar tentativele Chisinaului de a lua sub control circulatia marfurilor transnistrene ar fi o blocada economica. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.