Ministerul de Externe de la Moscova sare în apărarea posturilor TV rusești care emit în Moldova

Moscova se declară dezamăgită de verificările inițiate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova a conținutului programelor difuzate de posturile rusești de televiziune, afirmând că ar fi vorba despre o tentativă de aplicare a cenzurii, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul de Externe de la Moscova, citat de RIA „Novosti”. De cealaltă parte, președintele CCA, Marian Pocaznoi respinge insinuările diplomației ruse.

„La Moscova nu a rămas neobservat verificarea conținutului emisiunilor difuzat de posturile TV din Rusia, pe care Consiliul Coordonator al Audiovizualului o desfășoară la inițiativa unor cunoscuți prin convingerile lor rusofobe deputați din Parlamentul Moldovei”, se arată în comunicat cu referință ușor voalată la deputata PLR Ana Guțu, care a cerut CCA un asemenea control.

Mai mult, Externele de la Moscova anunță că așteaptă de la organizațiile internaționale de apărare a drepturilor omului o „reacție corespunzătoare” la ceea ce susține că ar reprezenta o încălcare a drepturilor cetățenilor la libertatea de a fi informați:

[blockquote style=”1″]Regretabil este faptul că autorii acestei idei nici măcar nu ascund că urmăresc să interzică artificial accesul publicului moldovenesc la opinii alternative în ceea ce privește problemele actuale ale dezvoltării țării.[/blockquote]

Asemenea acțiuni nu corespund asigurările privind dorința de a construi relații constructive cu Rusia, pe care le dau autoritățile de la Chișinău, se mai arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

În replică, autoarea inițiativei privind verificarea posturilor rusești, Ana Guțu, a declarat pentru Moldova.ORG că nici nu se putea aștepta la altă reacție, pentru că Rusia caută să-și păstreze țările din fost URSS și o face prin intermediul spațiului său informațional. Prezența în exces a posturilor rusești în Moldova este, în opinia sa, nefirească după 20 de ani de independență, iar verificarea conținutului emisiunilor difuzate de aceste canale este în concordanță cu deciziile similare luate recent în Ucraina și Țările Baltice. Ana Guțu mai spune că Republica Moldova nu-și poate permite vicierea opiniei publice prin intermediul propagandei rusești și pune astfel în pericol sigura opțiune pe care o are astăzi – cea de integrare europeană.

Solicitat de Moldova.ORG, președintele CCA, Marian Pocaznoi, a declarat la rândul său că:

[blockquote style=”1″]CCA este o instituție autonomă care reglementează domeniul audiovizualului și condamnă orice afirmații precum că ar fi un organ de cenzură. Scopul nostru este de a implementa normele europene în domeniul audiovizualului și nu avem ca scop să închidem anumite posturi de televiziune. Respingem asemenea acuzații.[/blockquote]

Vom aminti că, anterior, autoritățile de la Kiev au dispus încetarea redifuzării unor posturi TV rusești, care care încurajează mișcările separatiste din sud-estul Ucrainei. În semn de solidaritate, și instituția avizată din Letonia a oprit, pe o perioadă de trei luni, redifuzarea postului RTR Rossia, care reflectă tendențios situația din Ucraina.

De asemenea, în Indicele Libertății Presei 2014, realizat în fiecare an de „Reporteri fără Frontiere”, una dintre cele mai credibile organizații internaționale din domeniul mass-media, Moldova se plasează pe locul 56, cu o presă care beneficiază de o presă cu un grad semnificativ de pluralism, pe când Rusia ocupă locul 148 (din 180). Autorii raportului constată că această poziție se datorează represaliilor care se fac tot mai simțite de la întoarcerea lui Vladimir Putin în funcția de președinte.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.