Mihai Ghimpu dezvăluie de ce PLDM şi PDM nu au acceptat alianţa cu PL

Liderul liberal Mihai Ghimpu consideră că PLDM şi PDM nu au acceptat să formeze o alianţă de guvernare cu formaţiunea sa din cauză că aceasta ar fi una unionistă, dar şi din cauza diferitor interese. Totodată, Mihai Ghimpu declară că nu îşi reproşează nimic în negocierile eşuate dintre cele trei partide.

„Ne-au respins. în primul rând pentru că suntem partid unionist. Apoi – interesele. Apoi poate fi – vom vedea cu timpul – schimbarea spre vectorul rusesc din care încă nu am scăpat. A declara e una, a face e cu totul alta”, a menţionat Mihai Ghimpu într-un interviu pentru www.hotnews.ro.

Tot acolo, preşedintele PL menţionează că neacceptarea PL la guvernare are legătura şi cu discursul anti-corupţie pe care îl are partidul, fiind în joc “interesul meschin personal şi de partid” al celorlalte două formaţiuni. În acelaşi interviu Mihai Ghimpu a mai relatat că procurorul general şi organele de drept sunt controlate de PDM, acestea nefiind depolitizate, pentru că liderii PCRM, PD şi PLDM se tem de o justiţie independentă.

Întrebat dacă nu îşi reproşează nimic în negocierile eşuate cu PLDM şi PDM, Mihai Ghimpu a declarat că „nu, pentru că liberalii au făcut tot posibilul din 2009 încoace”.

„Am cedat şi poziţia de preşedinte şi vicepreşedinte al Parlamentului, atunci când ceilalţi se luptau care e mai mare şi mai tare, am făcut totul pentru ca de existenţa Alianţei depindea cursul pro-european. Sunt nişte speculaţii că PL trebuia să fie mai flexibil. Am acceptat să nu fie partajate şi cele trei mari funcţii din stat (preşedinte, premier, preşedinte al Parlamentului), am acceptat să nu avem postul de preşedinte al Parlamentului. Faptul că i-am criticat, asta nu consider că e o politică greşită. Dar ce, trebuia să tăcem în privinţa Băncii de Economii? Pentru asta trebuie să funcţioneze legea”, a relatat Mihai Ghimpu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.