Mark Tkaciuk dezvăluie: În 2002 Vladimir Voronin era decis să instituie stare de urgenţă

Fostul deputat comunist Mark Tkaciuk, a dezvăluit că, în 2002, preşedintele de atunci Vladimir Voronin era decis să instituie stare de urgenţă, pe fondul protestelor masive organizate în centrul capitalei de deputaţii şi adepţii PPCD. Liderul PCRM Voronin chiar a dat indicaţii să fie pregătit un decret în acest sens şi doar întâmplarea a făcut ca acesta să nu fie semnat.

Mark Tkaciuk: Am revenit la Voronin şi i-am zis: Vladimir Nicolaevici, acolo nu sunt oponenţii noştri, sunt doar cetăţenii noştri

Astfel, în cadrul unui interviu acordat proiectului TV „Pur și Simplu” al Europei Libere, Mark Tkaciuk a relatat că, în 2002, Vladimir Voronin l-a chemat la el şi i-a zis să pregătească un decret de instituire a stării de urgenţă.

Potrivit lui Tkaciuk, indicaţia l-a întristat şi de aceea el a ieşit în PMAN, unde erau mii de protestatari împreună cu liderul PPCD Iurie Roşca.

„Am stat vreo oră printre protestatari şi i-am ascultat. Am revenit la Voronin şi i-am zis: Vladimir Nicolaevici, vin din piaţă. Acolo nu sunt oponenţii noştri, acolo sunt doar cetăţenii noştri, vă spun sincer”, a povestit Mark Tkaciuk.

La un moment dat, potrivit lui Tkaciuk, Voronin i-a răspuns: „Bine, bătrâne, eu tot aşa cred”. Totuşi, comunistul l-a întrebat dacă a fost pregătit decretul.

„„Mai bine să nu intrăm în ispită”, i-am răspuns. ”Fie, bine”, a spus Voronin, dând din mână a retragere”, a povestit Mark Tkaciuk.

Reamintim că, la 9 ianuarie 2002, Partidul Popular Creştin Democrat, condus de Iurie Roşca, a demarat acţiuni de protest împotriva intenţiei guvernării comuniste de a introduce limba rusă ca obiect de studii în şcoli din clasa a doua. Iniţial, la proteste veneau câteva sute de oameni, dar ulterior, după ce autorităţile şi-au anunţat intenţia de a opera modificări în ceea ce ţine de predarea istoriei în şcoli, numărul protestatarilor a crescut până la zeci de mii.

Protestatarii şi-au extins revendicările, cerând plecarea comuniştilor de la putere. Ei au instalat mai multe corturi în centrul capitalei, creând un “orăşel al libertăţii”. Protestele au durat circa trei luni, iar situaţia a putut fi depăşită doar cu ajutorul Consiliului Europei.

Mark Tkaciuk: M-a chemat Vladimir Voronin şi mi-a spus: încearcă să-mi ambalezi partidul cât mai atrăgător

De altfel, că în acelaşi interviu, Mark Tkaciuk a povestit cum a ajuns în echipa PCRM şi consilier prezidenţial pe probleme interne al preşedintelui Voronin.

În anul 2000, m-a chemat Vladimir Voronin. Ne cunoşteam indirect, pentru că el a lucrat cu tatăl-meu, care era redactor-şef la ziarul „Comunistul”. La un moment dat, el mi-a propus să mă alătur echipei lui, la alegerile parlamentare anticipate. I-am spus că nu pot,  pentru că am altă meserie”, a relatat Mark Tkaciuk, care este istoric, el făcându-şi studiile la Sankt Petersburg.

Potrivit lui, Vladimir Voronin nici nu a insistat ca Tkaciuk să schimbe ceva în viaţa sa. „ Am doar o rugăminte, mi-a spus el: în primul rând să mă ajuţi în campania electorală. Şi a formulat foarte plastic sarcina: încearcă cu băieţii tăi să-mi ambalezi partidul cât mai atrăgător”, a relatat fostul politician.

În anul 2001, PCRM a câştigat detaşat alegerile parlamentare, iar comuniştii au obţinut majoritatea constituţională în Parlament.

Mark Tkaciuk a fost consilierul pe probleme de politică internă al preşedintelui Vladimir Voronin din 2002 până în 2008. De-a lungul anilor a fost considerat și supranumit „ideologul”, „strategul”, „creierul”, sau „eminența cenușie” a PCRM.

A fost ales de cinci ori deputat în Parlament pe listele PCRM. De două ori, în 2001 și în 2005, a renunțat la mandat în favoarea funcției de consilier prezidențial al lui Vladimir Voronin.

La 23 mai 2014 Mark Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat şi pleacă din PCRM. Ulterior, Tkaciuk a declarat că nu va face niciodată parte dintr-un alt partid, că poate fi exclus din Partidul Comuniștilor, dar oricum va rămâne comunist.

Foto: abcnews.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.