Manfred Grund, parlamentar german: Moldova se întoarce cu un an în urmă

De Viaceslav Iurin, Cristian Ştefănescu, Robert Schwartz

Nevalidarea referendumului din Republica Moldova a luat prin surprindere nu doar clasa politică de la Chişinău ci şi pe observatorii străini. Deutsche Welle a vrut să afle de la parlamentarul creştin-democrat Manfred Grund, şeful forumului Germania – Republica Moldova, ce înseamnă rezultatul referendumului şi care ar putea fi cauzele absenteismului.

Manfred Grund: Participarea la referendum a fost mai scăzută decât se aşteptau atât politicienii moldoveni cât şi observatorii internaţionali. Motive ar putea fi mai multe. Pe de o parte, acei cetăţeni moldoveni care trăiesc în Transnistria nu pot vota. O altă parte trăieşte şi lucrează în străinătate – în Portugalia, Spania sau Franţa; acestora, votul la consulate sau ambasade nu le-a fost prea la îndemână. Şi, cred, decisiv este faptul că majoritatea moldovenilor au crezut că referendumul referitor la modul de alegere a preşedintelui este, cum spuneau sondajele, dinainte câştigat.

DW: Ce consecinţe are pentru Moldova scorul de duminică?

Manfred Grund: Eşecul referendumului înseamnă că, din punct de vedere constituţional şi politic, Moldova nu face nici un pas înainte. Dimpotrivă: eşecul referendumului şi mai cu seamă participarea scăzută aruncă Moldova şi politica ei cu un an înapoi. Cred că o nouă rundă electorală este singura cale de a trece peste acest eşec – şi partidele, atât cele din coaliţia guvernamentală cât şi opoziţia comunistă, par conştiente că aşa stau lucrurile. Iar aceste alegeri ar trebui să aibă loc încă anul acesta.

DW: Pentru câţi ani de-acum înainte au fost afectate aspiraţiile europene ale Moldovei?

Manfred Grund: Nu cred că e cazul să calculăm anii sau deceniile. E suficient să observăm că, atunci când se simte în măsură de a se extinde, Uniunea Europeană acceptă oricare stat european capabil şi dornic să răspundă criteriilor de aderare, altfel spus, criteriilor de la Copenhaga. Nu am nici o îndoială că Moldova, care e un stat european, are o perspectivă europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.