Majoritatea summit-urilor CSI nu reprezinta decat niste prilejuri de bravada

Majoritatea summit-urilor CSI nu reprezinta decat niste prilejuri de bravada lipsita de consistenta pentru ca majoritatea statelor care fac parte din aceasta comunitate demult si-au plasat sperantele in alte cosuri.

O declaratie in acest sens a fost facuta de de analistul politic, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul", Igor Munteanu, pentru postul Radio France International (RFI).

„Beneficiile economice si sociale, pe care unii politicieni le-au asteptat din partea CSI s-au dovedit a fi total lispite de orice relevanta. Potrivit lui Munteanu, doar la nivelul relatiilor bilaterale, aceste tari pot sa miste anumite lucruri, dar asta nu are nici un merit pentru existenta CSI. „Ce putem sa ne asteptam de la acest summit este ca summitul sa fie utlizat de catre liderii tarilor din CSI pentru ca sa-si regleze anumit conturi. Presedintele Voronin sa pretinda ca are o relatie excelenta cu Rusia, atunci cand realitatea este total diferita si pe fundalul acestor evenimente sa se sarbatoreasca un banchet memorabil”, sustine Igor Munteanu.

Intrebat ce va aduce vizita premierului rus Vladimir Putin in problema transnistreana, Igor Munteanu a raspuns ca daca ar fi existat semne de schimbare pe relatia cu Tiraspolul, atunci lucrurile ar fi fost pregatite din timp, ar fi existat intalniri furtunoase, la care s-ar fi ajuns la anumite solutii prealabile, ar fi indesit-o cu vizitele secretarul consiliului de securitate al Federatiei Ruse, s-ar fi intamplat o campanie mai pozitiva in presa privind relatiile intre Chisinau si Tiraspol.

„Aceste lucruri nu s-au intamplat, respectiv, premierul rus cred ca va avea foarte putin timp pentru ca sa dedice conflictului transnistrean. Acesti lideri ar putea sa discute lucruri placute despre cursele de cai de la Tambov, despre speculatiile in jurul crizei financiare globale si rolul nefast al Occidentului pe care il are in raport cu Federatia Rusa. Astea sunt posibilele subiecte la care trebuie sa ne asteptam”, a conchis Igor Munteanu pentru RFI.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.