Majorarea tarifelor pentru gazele naturale importate din Rusia nu este o problema politica, sustine presedintele Voronin

Pretul la gaze pe care il va plati anul viitor R. Moldova ramine deocamdata necunoscut, deoarece negocierile continua, a declarat presedintele Vladimir Voronin miercuri la o conferinta de presa. Totodata el a spus ca nu vede in problema gazelor "cine stie ce politica".

Seful statului a apreciat drept serioasa si constructiva atitudinea administratiei companiei ruse Gazprom fata de delegatia Moldovei care s-a aflat saptamina trecuta la Moscova pentru negocierea tarifului pentru gazele naturale. "Problema noastra este ca suntem dupa Ucraina si nu pina la ea din perspectiva proximitatii geografice. Acum suntem nevoiti sa asteptam ce vor decide ei. Noi insa avem multe argumente in favoarea noastra si in primul rind faptul ca achitam cu regularitate pentru consumul curent de gaze, iar Moldova gaz este o intreprindere in care Gazpromul detine majoritatea actiunilor, de aceia ar fi logic sa ne intrebam: oare ei vor falimentarea propriei filiale?, a comunicat Voronin. Datoria istorica de 122 de milioane USD fata de Gazprom, Chisinaul o achita in rate, cite 5 mln USD pe an, a mai amintit seful statului.

Presedintele Vladimir Voronin de asemenea a spus ca "nu are de gind" sa salute majorarea preturilor care este o incercare pentru R.Moldova, deoarece acestea vor reduce si cresterea economica a tarii si bunastarea oamenilor. Totodata, el a recunoscut dreptul Rusiei sa-si stabileasca propriile prioritati in domeniul preturilor. "Noi la rindul nostru trebuie sa facem totul pentru a identifica solutii juste in situatia creata pentru ca noua politica a preturilor promovate de Rusia sa aduca cit mai putine pagube oamenilor simpli", a declarat Voronin. El a promis, de asemenea, ca Guvernul va ajuta paturile social vulnerabile la achitarea noilor preturi.

Referindu-se la informatia despre retragerea din Moldova gaz a intreprinderii transnistrene, Voronin a declarat ca la ultima runda de negocieri cu Gazpromul s-a decis pastrarea unitatii sistemului de gazificare a R.Moldova. intreprinderea rusa poate cumpara, daca vrea, actiunile intreprinderii transnistrene, iar Chisinaul va pastra cele 34 % din actiuni. De asemenea, Presedintele s-a referit la problema aplicarii TVA pentru gaz la locul de productie, contrar normelor Organizatiei Mondiale a Comertului. El a declarat ca in acest sens cadouri din partea Rusiei nu putem spera sa obtinem, dar ca problema se va rezolva, deoarece Moscova aspira sa devina membru al OMC si va fi nevoita sa se conformeze standardelor organizatiei. in prezent, potrivit presedintelui, "bugetul bogat al Moldovei daruieste Rusiei cca 120 mln USD anual din cauza ca TVA nu se aplica conform principiului de destinatie".

Joi, 22 decembrie, urmeaza sa aiba loc Consiliul actionarilor companiei moldo-ruse Moldova gaz la care vor fi discutate tarifele pentru anul viitor. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.